Kategoriler
Konut Kredisi

Aralık ayının faiz oranları Merkez Bankası’na bağlı yükselişte

Aralık ayının gelişiyle birlikte konut kredilerinde faiz oranları değişti. Geçtiğimiz haziran ayında turizm sezonunun da destek gördüğü süreçte, kamu bankalarınca birinci elde 0,64 faiz oranları, ikinci elde 0,74 olarak açıklanmıştı. Konut almak isteyenleri harekete geçiren bu uygulama tamamen hükümet teşviklerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Haziran-Temmuz dönemi yalnızca iki aylık süreye yayılan düşük faiz uygulaması, ağustos ayının gelişinden itibaren kademeli bir şekilde yükseldi. Eylül ayında yüzde 1 sınırın geçildiği oranlar, Merkez Bankası’nın faiz artırımı sonrası artışını korudu.

Aralık ayının faiz oranları değişti

Yılsonu tarifesinin uygulandığı süreçte kamu bankaları, Merkez Bankası’nın 4.75 puanlık faiz artırımından sonra yükselişini devam ettirdi. Aralık ayının yüzde 1’in altına inmediği görülürken, konut satın almak isteyenler en düşük faiz oranlarını aramayı sürdürüyor. Haziran ayında düşük faiz oranlarının tüm Türkiye’de yeni rekorlara imza attığı süreçte kredi alamayan vatandaşlar, şansını yeniden aramak istedi. Bunun sonucunda markalı projelere imza atan sektör öncüleri ise yeni bir teşvik talebinde bulundu. Ancak kampanyanın bitişinin üzerinden 4 ay geçmesine karşın, herhangi bir gerileme söz konusu değil. Psikolojik sınırı yüzde 1 olarak belirleyen uzmanlar, bu sınırın altına düşülmediği müddetçe kredi alımlarında sayıca azalışların yaşanacağına dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın 19 Kasım’da uygulama soktuğu 4.75 puanlık faiz artışı, geçilen sınırın altına düşülmeyeceğinin sinyali.

Sıfır konutlar için 120 ay vadede 1.49 faiz

Merkez Bankası’nın artışa geçirdiği faiz oranları, yıllık yüzdede 16.10 oranına erişti. Rakam, aylık olarak 1.34’e tekabül etmektedir. Aralık ayının faiz oranlarındaki yükselişi ise Merkez Bankası’nın artışına bağlı olarak hareket ediyor. Piyasada konut kredi faiz oranlarının minimum 1.29 olduğu görülürken, bu oranlar ortalama 1.29 ila 1.79 arasında değişmektedir. Kamu bankalarının sıfır konutlara özel olarak uyguladığı avantajlar farklı oranlarla birlikte vatandaşa sunuluyor. Buna göre, müteahhitten satışlı, devir görmemiş sıfır konutlar için 120 ay vadede yüzde 1.49 ila 1.52 arasında seçenek verilmektedir.

Konut kredileri ne durumda?

Akbank yüzde 1.34, Denizbank yüzde 1.48, Garanti yüzde 1.49, HSBC yüzde 1.65, İş Bankası yüzde 1.35 arasında değişirken; Liste devamında, TEB yüzde 1.52 ve Yapı Kredi yüzde 1.58 oranına yükseldi. Bu oranlar 120 ay vadede 100 bin liralık kredi için geçerlidir.