Kategoriler
Emlak Haberleri

Asgari ücret zammının konut alımına etkileri

Konut satışları, mayıs ayı itibarıyla üç ana etkiden canlanmıştır. Devletin teşvikiyle kredi oranlarının yüzde 0.69’a kadar düşürüldüğü Yeni Evim kampanyası, inşaat sektörüne yeni bir ivme kazandırmıştır. Aynı zamanda, döviz yatırımcıları, elde ettikleri karları uygun bir limanda değerlendirmek amacıyla konutlara yönelmişlerdir. Konuyla ilgili olarak Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, asgari ücret zammı ve enflasyonun konut maliyetlerini ve fiyatlarını artıracağı beklentisiyle konut talebinin canlandığını ifade etmiştir.

Yeni Evim Kampanyası ile Soluklanan İnşaat Sektörü

Devletin inşaat sektörünü canlandırmak amacıyla başlattığı Yeni Evim kampanyası, sektöre yeni bir enerji sağlamıştır. Ev almanın zorlaşacağı beklentisiyle kredi oranlarının artacağı düşüncesi, kampanya kapsamında uygulanan yüzde 0.69 ve 0.79 gibi düşük oranlı evlere olan talebi artırmıştır. Uygun kredi oranlarının bir daha bulunamayacağı fikriyle harekete geçenler, kampanya dahilindeki konutlar için sıraya girmişlerdir. Bankalar normalde konut kredisi taleplerine isteksiz yaklaşsalar da Yeni Evim kampanyasına destek vermeye devam etmektedirler. Bu durum, birçok satışın kampanya sayesinde gerçekleştiği ve bazı satışların banka sürecinde olduğu anlamına gelmektedir.

Döviz Yatırımlarının Etkisi

Son dönemde ciddi kazançlar elde eden döviz yatırımcıları da uygun bir yatırım aracı arayışına girmiştir. Aynı zamanda, asgari ücret zammı ve enflasyon beklentisiyle birlikte konut fiyatlarının artacağı düşüncesi, tasarrufların gayrimenkul sektörüne yönelmesine neden olmuştur. Emrullah Yedikardeş, dövizdeki kar satışlarının gayrimenkul sektöründe konut alımlarına yansıyacağını belirtmiştir. Son 10 gündür dövizini bozdurup yüksek peşinatla ev satın almak isteyenlere de satışlar gerçekleştirildiği gözlemlenmiştir. Projelerin tamamlanma aşamasında olması ve kira getirisi bekleyenler için cazip bir seçenek olması, döviz yatırımcılarının da ticari birimlere ilgi göstermesine sebep olmuştur.

Yeni Evim Kampanyası ile Artan Konut Satışları

Mayıs ayında artan konut satışlarının Yeni Evim kampanyasının etkisini gösterdiği gözlemlenmiştir. Emrullah Yedikardeş, “Satışlar neredeyse dip noktaya inmişken mayıs ayıyla birlikte toparlandı. Karmar Sakura konutlarıyla ilgili olarak kampanya kapsamında satışa çıkardığımız konutlarda bu eğilimi gözlemledik. Kısa vadeli yüzde 0.69 ve 0.79 gibi kredi oranlarının bir daha sunulmayacağını bilen müşteri adayları, kampanyaya dahil olan konutlar için sıraya girmektedir. Bankalar normalde konut kredisi taleplerine isteksiz olsalar da kampanyaya desteklerini sürdürmekte, birçok satış da bu süreçte gerçekleşmektedir” şeklinde konuşmuştur.

Bağcılar’ın Aile Sitesi: Karmar Sakura

Karmar tarafından İstanbul Bağcılar’da Basın Ekspres Yolu üzerinde hayata geçirilen Karmar Sakura projesi, Yeni Evim kampanyası kapsamına dahil edilmiştir. Basın Ekspres Yolu’ndaki tek aile sitesi olan Karmar Sakura, 180 aya kadar vade seçeneği ve yüzde 0.69’dan başlayan kredi faiz oranlarıyla ev hayali kuranların beklentilerini karşılamaktadır. Proje, 2018 deprem yönetmeliği başta olmak üzere ilgili yasa ve mevzuatlara uygun olarak inşa edilmiş, afet güvenliği sağlanmış konutlardan oluşmaktadır. Karmar Sakura, 241 konut ve 57 ticari üniteden oluşan geniş bir yaşam alanı sunmaktadır.

Asgari ücret zammının konut alımına etkileri, devletin başlattığı Yeni Evim kampanyası ve döviz yatırımcılarının karlarını değerlendirmek amacıyla konutlara yönelmesiyle açıkça görülmektedir. Konut satışlarında canlanma yaşanmasıyla birlikte, insanlar uygun kredi fırsatlarını kaçırmamak için kampanyaya dahil olan projelerde ev sahibi olma isteği taşımaktadır. Aynı şekilde, dövizdeki yükseliş de gayrimenkul sektörüne ilgiyi artırmış ve döviz karlarının konut alımlarına yönlendirilmesine sebep olmuştur.