Kategoriler
Emlak Haberleri

Avukat: Değerli Konut Vergisi, Eşitlik İlkesi’ne aykırı

Değerli Konut Vergisi’nin mağduriyetlere yol açtığı belirtiliyor.

Avukat Cevat Kazma, Değerli Konut Vergisi hakkında açıklamalarda bulundu. Verginin adil olmadığını belirten Kazma, yeni bir düzenlemeye kesinlikle gidilmesi gerektiğini kaydetti. Avukat Kazma, aksi hâlde, mülk sahiplerinin konutunu satıp değeri daha düşük bir konut ya da konutları satın alacağı öngörüsünde bulundu.

Düzenlenen vergi kanununun Eşitlik İlkesi’ne uygun olmadığını dile getiren Kazma, yalnızca mesken nitelikli taşınmazlardan vergi alınacağını söyledi.

Cevat Kazma, “Örneğin kişinin değeri 5 Milyon lirayı aşan bir evi var ve orada yaşıyor. Bu kişiden bu vergi alınacak. Ancak başka bir kişinin 3 milyon lira değerinde 10 adet evi var. Bir başka kişinin ise 4,5 milyon lira değerinde 10 adet iş yeri var. Bu kişiler ise, gelir bakımından daha zengin olsalar da vergi ödemeyecekler.” ifadelerini kullandı.

Ev bozdurma dönemini yaşayabiliriz”

Yüksek bir değerli taşınmazından başka mülkü olmayan konut sahiplerinin kira masrafından fazla masrafa girebileceğine dikkat çeken Avukat Cevat Kazma, düzenleme yapılmadığı takdirde yurttaşların evini satıp daha düşük değere sahip konut almaya çalışacaklarını söyledi.

Cevat Kazma “Yüksek değerli evi dışında başka bir evi olmayan kişinin ödeyeceği vergi, cebinden kirada oturduğundan daha fazla para çıkmasına bile neden olabilir. Eğer kanunla ilgili düzenleme yapılmazsa birçok kişi evini satıp daha düşük değerli bir konut almaya çalışacak. Yani bir anlamda ev bozdurma dönemini yaşayabiliriz.” diye konuştu.

Eve fazladan değer biçiliyor

Kazma, Değerli Konut Vergisi ile ilgili kanunun Resmî Gazete’de yayımlanmadan tebligat gönderilmeye başlandığını belirtti. Kazma, müvekkilinin yaşadığı mağduriyeti anlattı. Müvekkilinin 4 milyon lira değerindeki evine Değerli Konut Vergisi‘nin hayata geçirilmesinden sonra 9 milyon lira değerinde değer biçildiğini anlatan Cevat Kazma, bu durumdan çok sayıda şikâyetçinin olduğunu belirtti.