Kategoriler
Gündem

Avustralya koronavirüs aşısını deneyecek

Avustralyalı bilim insanları, yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirdikleri aşıyı hayvanlar üzerinde deneyecek. Hayvanlar üzerinde uygulanacak testlere bu hafta başlanacağı belirtildi. İnsanlar üzerindeki denemelere ise bu yılın ortasında başlanması öngörülüyor.

Dünya genelinde virüsün bulaştığı insan sayısı 78 bine yaklaşırken 2 bin kişi Kovid-19 salgınından dolayı yaşamını yitirdi.

Queensland Üniversitesinin yapacağı çalışmaları duyuran kimya ve moleküler biyoloji bilimleri müdürü Profesör Doktor Paul Young, 20 kişilik ekibin 3 haftada içerisinde geçerli olabilecek aşıların temelini oluşturmak yani virüsteki önemli bir proteini tanımlamak ve çoğaltma sürecini hızlandırmak için gece gündüz çalıştığını dile getirdi.

Independent’ın haberine göre; Young “Çin, virüsün DNA dizilimini ocak ayı sonlarında açıkladığında çalışmalar başlamıştı. Bu bize almamız ve fikir yürütmemiz gereken viral genomu verdi.” ifadelerini kullandı.

Queensland Üniversitesinin başkan yardımcısı Peter Hoj “Aşı adayının güvenli olduğundan ve etkili bir bağışıklık tepkisi oluşturduğundan emin olmak için hâlâ kapsamlı testler gerekiyor, ancak araştırmacıların sahip olduğu teknoloji ve bağlılıkları, ilk engelin geçildiği anlamına geliyor.” diye konuştu.

Çalışmalar finanse ediliyor

Herhangi türden bir aşının geliştirildikten sonra halka dağıtılması 18 ayda tamamlanıyor. Profesör Doktor Young, klinik çalışmalardan ödün verilmeyeceğine dair garantiler varsa bu sürecin hızlandırılabileceğini kaydetti.

Çalışma, küresel çapta faaliyet gösteren Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu tarafından finanse ediliyor. Koalisyon, hızla yayılan salgınlara hızlı aşıların geliştirilmesine ilişkin programın bir parçası durumunda bulunuyor. 

Ekibin kullandığı “moleküler kelepçe” adlı teknoloji, aşıda kullanılan proteinin üretilmesine yardımcı oluyor. Bu tekniğin aşının bağışıklık sistemi tarafından tanınma olasılığını artırdığı düşünülüyor. Yöntem hakkında açıklamada bulunan Doktor Keith Chappell “Bu teknolojiyi Ebola, Mers ve nipah virüsü dahil dünyanın en güçlü virüslerinden bazılarına karşı aşı yapmak için kullanıyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Independent