Kategoriler
Genel

Bağımsız bölüm ilavesi nasıl yapılır?

Bir binada bulunan bağımsız bölümlere bir yeni bağımsız bölüm eklenmek istenmesi durumunda bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bağımsız bölümün nasıl ilave edileceği ise Kat Mülkiyeti Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Peki bir binaya bağımsız bölüm eklenebilir mi?  Bağımsız bölüm ilavesi nasıl yapılır? Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bu konu hakkında neler yer alıyor?

Bağımsız bölüm ilavesi nasıl yapılır?

Bir apartmana, bir binaya ilave bir bağımsız bölüm eklenmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartların neler olduğu ise Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilmektedir. Bağımsız bölüm ilavesi ile ilgili kanunda;

İlave bağımsız bölüm yapılması düşünülen binanın üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması, yada zemin veya bodrum katlarında veya binanın bulunduğu arsanın boş kısmında ilave bağımsız bölüm yapılması için, Kat Malikleri Kurulu‘nun bu karara oybirliği ile karar vermesi gerekiyor.
İlave bağımsız bölüm yapılması düşünülen binanın bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliği ile tespit edilmesi gerekiyor.
Sonradan eklenmesi düşünülen bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, kat irtifakı kurularak bunun, söz konusu binanın bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi gerekiyor. Söz konusu binanın kapanan eski kütük sayfası ile bağlantı sağlanması gerekiyor.

Daire sahiplerinin arsa payları düşüyor

Binaya yeni bir bağımsız bölüm ilave edildiğinde diğer daire sahiplerinin arsa payları da azalmış oluyor. Bu durumdan rahatsız olan daire sahipleri de ilave bağımsız bölümün yapılmasını istemeyebilirler. Peki bu durumda ne yapılması gerekiyor?

Bu tür ilave ve genişletme yapılması muvafakat etmekle beraber kendisi katılmak istemeyen daire sahiplerinin arsa paylarından, bu ilaveler sebebi ile azalan kısmın, ilaveyi yaptıranların
bağımsız bölümlerine tahsisini kabul ettikleri, resmi senette belirtilir.

Bu durumda, ilave edilmesi düşünülen bağımsız bölümün ilave edilmesini istemeyen daire sahiplerinin arsa paylarından yeni tahsis sebebi ile azalan kısmın bedeli kendilerine ödenmesi gerekiyor. Yeni ilave edilen bağımsız bölüm, kat irtifakı kurulmasına dair olan eski resmi senet gereğince kat mülkiyetine çevrilerek onu yaptıranın mülkü veya yaptıranların ortak mülkü olur ve kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına yeni malik veya malikler adına tescil edilmesi gerekiyor.

Kira gelir vergisinden indirilecek giderler neler?