Kategoriler
Genel

Bina iç kapı numarası nasıl verilir

Binalarda yer alan dairelerin numaralandırılması İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 31 Temmuz 2006 tarih ve 26245 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmelik‘te belirtilmektedir. Bina iç kapı numarası nasıl verilir sorunun cevabına haberimizin devamında ulaşabilirsiniz.

Bağımsız bölüm hangi taşınmazlara verilir?

Yönetmeliğe göre  numara verilmesi gereken binalar, her çeşit resmi binalarla daire, apartman, işyeri, cami, otel, fabrika, depo ve benzeri bütün binalar olarak belirtilmektedir. Bir binaya numara verilmesi için binada oturulmaya mahsus olup olmadığına, binanın kullanım durumuna, yapı belgelerinin olup olmadığına bakılmaz. Bulunan her binaya bu nedenle bir numara verilmesi gerekiyor.

Bina niteliği bulunmayan, ancak içinde devamlı olarak oturulan taşınmazlara da geçici olarak numara veriliyor. Sanayi sitelerindeki dükkan, mağaza, atölye, imalathane, fabrika, ve bunun gibi her bir binaya, site içindeki sokak esasına göre numara veriliyor.

Bina numarası nerede olmalı?

Binalara verilecek olan numaraların levhaları, binaların sokak kapılarının kolaylıkla görülebilecek bir yerde olması gerekiyor. Kapıları, sokaktan görülemeyen binalarda, aynı numaranın bulunduğu ikinci bir numara levhası, binanın sokaktan geçenler tarafından kolayca görülebilecek bir yerine veya bahçe kapısına konulması gerekiyor.

Bina iç kapı numarası nasıl verilir

Konut amaçlı binalarda binanın en alt katında yer alan bağımsız bölümden başlaması gerekiyor. Binada bodrum katta bir daire var ise bağımsız bölüm numarası bodrum kattan itibaren başlar. Numara verilirken ilk verilecek olan numara 1 olacak şekilde sıra ile tüm dairelere verilir.  Bir dairenin giriş kapısından başka servis kapısı var ise o kapıya ayrı bir numara verilmez. Apartmanların bodrum katlarında bulunan konut ve işyeri amacı dışında kullanılan depo, garaj, kömürlük, kazan dairesi gibi bölümlere de bağımsız bölüm numarası verilmez.

Bağımsız bölümüm doğruluğu nasıl tespit edilir?

İlgili kurum tarafından bağımsız bölümleri onaylanmış olan mimari projeyi inceleyerek satın aldığınız yada alacağınız dairenin doğru bağımsız bölümü öğrenebilirsiniz. Bağımsız bölüm onaylı mimari proje söz konusu binanın bağlı olduğu Tapu Sicil Müdürlüklerine yer almaktadır. Tapu Müdürlüklerine giderek yada başvurarak bağımsız bölüm onaylı mimari projeyi inceleyerek satın aldığınız yada alacağınız bağımsız bölümün konumunu da öğrenmiş olursunuz. Böylede yanlış bağımsız bölümü satın alma ihtimali de ortadan kalkmış olur.

Bağımsız Bölüm Numarası hatalı ise nasıl düzeltilir?

Kat mülkiyetine tabi taşınmazların projesindeki (25.11.2019 tarihli ve 23294678-020-E.4432913 sayılı Makam Oluru ile Değişik İfade) hatalı bağımsız bölüm numaralarının düzeltilebilmesi için, hazırlanan teknik rapor ve onaylı bağımsız bölüm planı, düzeltme yapılmasına ilişkin üst yazı ile birlikte taranarak ilgili idare (belediye/il özel idaresi) tarafından web servisi üzerinden güvenli elektronik ortamda tapu müdürlüğüne gönderilir.