Kategoriler
Emlak Haberleri

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde konut fiyat artışı yüzde 50’yi buldu

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde konut fiyatlarının artış yaşandığını söyleyen Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, artışın en az yüzde 50’yi bulduğundan söz ediyor. Pandemiden sonra değişen tüketici istekleri özellikle sosyal donatısı fazlaca olan projelerde ilgiyi yoğunlaştırdı. Site yaşamını tercih edenlerin sayısındaki yükseliş, lüks konut projelerindeki satışları da katlamıştır.

Bursa’nın Nilüfer ilçesi tercihlerde ilk sırada

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, konut satışlarında Nilüfer ilçesinin öne çıktığından bahsediyor. Talepteki artışa bağlı olarak metrekare birim fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Aydemir, ortalama zammın yüzde 50’yi bulduğunu bildirdi. Fiyat artışındaki başlıca neden ise inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışıdır.

Artışa rağmen alıma devam eden tüketici, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu Ağustos 2020 verilerinde Bursa genelinde 6 bin 469 konutun satışında rol oynadı. Toplam satış rakamlarının arasında Nilüfer ilçesinin bin 995 adet ile büyük bir paya sahip olduğunu vurgulayan Aydemir, son beş yıllık istatistiklere baktığımızda talepteki yükselişi rahatlıkla görebileceğimizi açıklıyor. Bölgede oluşan talebin nedenleri arasında kentin batı yönüne doğru bir gelişim hareketi göstermesidir. Ayrıca inşa edilen yeni konutların pek çok sosyal olanakları da tüketiciye sağladığı biliniyor.

Markalı konut projeleri ilçeye yayıldı

Özkan Aydemir, günlük hayatta insanın ihtiyaç duyduğu kriterlerin belirlendikten sonra ortaya çıkarılan konut projeleri hakkında konuştu. Markalı konut projeleri olarak da bilinen bu tür projeler salgın hastalık ile değerini giderek arttırdı. Kişilerin sosyal izolasyon sürecinde aktiviteden uzak bir yaşama sahip olması sosyal imkanları geniş olan konutlara yönelim sağlamaya yeterli gelmiştir. Çoğu kişinin kalabalık bir yaşam anlayışından daha sakin ve konforlu bir yaşam anlayışına geçme isteklerinin olduğunu söyleyen Aydemir, çözümü kendi alanlarının içinde aradıklarından söz etti. Bu nedenle sosyalleşme, spor ve diğer aktivitelerin kolayca karşılanabilmesi amacıyla konut tercihleri tüketici tarafında değiştirilmiştir.

Deniz manzarasına eşlik eden konutlar

Mudanya’daki yeni konut projelerindeki fiyat artışının yüzde 33’e dayandığını kanıtlayan veriler, denize yakınlığı ile iyi bilinen yerleşim bölgesinin taleplerde üst sıralara taşındığını kanıtlıyor. Özellikle son 1 yıl içerisinde talepteki artışın üst seviyelere tırmanmasının üzerine değerlendirmede bulunan Özkan Aydemir, kentte en çok göç alan bölgenin Mudanya olduğunu söyledi. Bu göçün genellikle kent içi olduğunun altını çizen başkan, Osmangazi ve Yıldırım gibi nüfusu kalabalık ilçelerden gelenlerin sayıyı yükselttiği konusunda emin.

Bölgedeki kalabalığın en temel ihtiyacı olan barınmayı karşılamak için konut projelerine ağırlık verildi. Adeta Bursa’nın göz bebeği olan Mudanya ilçesinde talebe bağlı oluşan ihtiyacı karşılamaya yönelik konut projelerinde artış yaşanıyor. Çoğunluğun nitelikli konut projesi olduğunu bildiren Aydemir, üretici ve geliştirici kesimin ihtiyaçları karşılamak adına çalışmalara hız vereceklerini ummaktadır. Aksi halde talebe bağlı yetersiz gelen konut projeleri fiyatta mutlaka dengesizliklere neden olacak. Gerçekliği bulunmayan rakamların önüne geçebilmenin tek yolu yeni projelere başlanmasıdır.

Kent genelinde son durum

Bursa’nın Nilüfer ve Mudanya ilçesinde oluşan talebin fiyat artışına neden olduğundan bahsetmiştik. Son 1 yıllık istatistikler bizlere satılık konutlarda Nilüfer’in yüzde 50,18 büyümeye yaşadığını gösteriyor. Mudanya’da ise bu oran yüzde 33,35’i bulmuştur. Yıldırım’a geldiğimizde yüzde 23,02 olan büyüme, Osmangazi’de yüzde 22,46’ya tekabül etmektedir. TÜİK Ağustos 2020 verileri toplam konut satışında 6 bin 469 rakamına ulaşan kentte en büyük payı yakalayan ilçenin bin 995 adet ile Nilüfer olduğunu kanıtlıyor. Geriye kalan satış değerlerinde pay oluşturan ilçeler ise bin 117 ile Osmangazi, 539 ile Yıldırım oldu.

Bursa haberlerine göz atmak için tıklayınız.