Çarpık kentleşme İstanbul’u esir alırken, konut inşaatı için dere yatağı değiştirildi; Esenyurt Belediye Başkanı ise bu vahim durumu kamuoyuyla paylaştı. Başkan Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt ilçesinde bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olayın gerçekleşme nedenini aktardı. Açıklamaya göre, Esenyurt üzerinde çarpık kentleşme son dönemde giderek artış yaşamış ve en üst düzeye ulaşmıştır. Dere kotunun altında yaşayanların hayatını kaybedebileceğini açıkça söyleyen Bozkurt, bu konutlarda yaşanmaması gerektiğini söylüyor.
Çarpık kentleşme Esenyurt’un en büyük sorunu
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, İstanbul’da oluşan sağanak yağışın sonunda yaşanan su baskınlarına ilişkin konuştu. Türkiye’nin 1 milyon nüfusla en kalabalık ilçesi olduğunun bilgisini veren Belediye Başkanı, ilçe genelindeki çarpık kentleşmeden rahatsız olduğunu dile getirdi. Geçmiş yıllarda 1.5 olarak belirlenen emsal alanlarının, Büyükşehir’de 2.5 emsale çıkarıldığını söyleyerek; 2.5 emsallik alanlarda 5 emsal, 10 emsal ya da 15 emsal alanlara yükseltildiğinden söz etti. Bunun neredeyse 6 kat fazla olduğunu dile getiren Bozkurt, dere koruma alanlarının yapılaşmasına izin verilememesi gerektiğini söylüyor.
Dere yatakları olduğu gibi kalmalı
Bodrum katlarının normalde ikamete açılmaması gerekirken, geçmiş yıllarda satışa sunulmuştur. Böylece çoğu insanın yaşam alanlarından birisi bodrum katı olarak görülüyor. Ancak bazı yerlerde bunun katiyen gerçekleşmemesi gerekirken, ahlaki bir sorun olarak da karşımıza çıkmaktadır. Buna rağmen dere kotunun altında kurulan bir yaşam alanı dere yatağının taşmasıyla birlikte içeriye tüm suların girmesini sağlayacaktır. Bu şekilde çoğu insanın ölümüne neden olacak riskli yaşam alanları için yapılacak şeyler; derenin kesitini veya seviye yükselmeyecek şekilde düzenlenmek gerekmektedir. Ama en iyi ihtimal olarak yaşam alanına dahil edilmemesi olacaktır.
Çarpık kentleşmenin en büyük sorunlarından birisi ise 5 daire yapılabilir yere 7 daire izninin verilmesidir. Daire fiyatlarının 250 bin TL olduğunu düşünecek olursak, 4 dairenin satışından 1 milyon TL kazanıyorsunuz. İşin içine girecek bir bodrum ya da çatı katı için 150 TL daha verirseniz, 300 bin TL’den fazla kazancınız oluyor.
İmar usullerine uygun olmayan yapılara izin yok
Bozkurt, imar usullerine aykırı olan ve şehir bölge planlarına ters gelen yapılara izin verilmeyeceğini aktardı. Vatandaşların bu durum karşısında kızgınlık yaşadığını söyleyen Belediye Başkanı, insanların geçmişten gelme alışkanlıkları olduğundan bahsediyor.
“Geçmişte yapılan yanlışları devam ettirme eğiliminde olan insanların, şimdiler de aynı şekilde yaşama arzusu öne çıkmakta. Can güvenliğinin öne çıkarak imar usulleri uygulanan yapılarda vatandaş eski alışkanlıklarına dönmek istiyor. Ancak derenin ıslah edilmesi gerekiyor. Çünkü dere alanları normalde 30-50 metre civarında bir genişliğe sahipken, bazı yerlerde bu oran 8 metreye kadar düşürülmüştür. Bu sayede derenin üstüne kot inşaat edilmesi kolaylaşmış ve gerekli yerlerde dere yatağının yönü değiştirilmiştir. Bu iş esasen Esenyurt’un sorunu değil, sorumluluğu olan İSKİ’nindir.” dedi.