Kategoriler
Ekonomi

Düşen döviz kuru konut fiyatlarını nasıl etkiler

Döviz kurlarında yaşanan düşüşle beraber; Türk lirasına güvenin devam edip etmeyeceği, daire fiyatlarının nasıl değişeceği merak edilmektedir. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş bu konuda merak eden vatandaşları aydınlattı.

İslam Memiş döviz kurunda yaşanan değişimlerin getirileriyle ilgili bilgi verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından alınacak yeni tedbirleri anlattı. Cumhurbaşkanı dövizin muhtemel getirisine TL’de kalarak erişebilmesini sağlayacak. Aynı zamanda yeni aracın devreye alınacağını açıklamasıyla beraber dövizde tam tersi bir olaya yaşandı. Dolar 12 TL düzeylerine geriledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş döviz kurunun hareketlerini yorumladı. Memiş, yapılan hamlenin doğru olduğunu ifade etti. Ayrıca, “Devlet gücünü gösterdi ve gerekeni yaptı. TL’nin kudretini geri aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam yapmış olduğu ekonomi paketi ve uygulamalarında özellikle TL’ye olan güveni tekrar kazanması adına güzel bir uygulamaya gidildi” ifadelerini kullandı.

Türk Lirasına duyulan güven tekrar kazanıldı

İslam Memiş, yapılan hamleyle beraber vatandaşın Türk Lirasına güveninin arttığını belirtti. Ayrıca, “Döviz kurunda gereksiz bir fiyatlanma vardı. Bu balon patladı ve döviz ciddi anlamda düştü. Döviz kurunda yaşanan yüzde 40’lık düşüşle 12 düzeylerini gördük. 20,63’e kadar çıkan Euro 14 seviyelerine gerileri. Altının gramı 1060 TL’den 635 seviyesine kadar düştüğünü gördük” dedi.

Dövizde 10 TL seviyelerini görebiliriz

Memiş, yaşanan düşüşün devam etmesini beklediğini ifade etti. “Finansal sektörlerde ekonomilerde ve ülkedeki gelişmelerde devamlı olarak farklılık yaşandığı için öngörüde bulunmak zordur. 2022’deki ilk çeyrekte yaşanacakları tahmin edemediğimizden dolayı kur yükselmez veya düşmez demek doğru olmaz. Türkiye piyasalarında kurlarda bir balon vardı ve gereksiz bir getiri vardı. Bu balon patlamış oldu. 10 ve 9,60 seviyesi normal bir seviyedir. Şu an normalin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Dolar kurundaki ve piyasalardaki normalleşme devam ettikçe yabancı para birimlerindeki düşüşün bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Teknik olarak konuşmak gerekirse dolar TL kurundaki 12,50 seviyesi gayet normaldir. Aşağı doğru kırılmalarda 10 TL belki Ocak ayı içerisinde 9,65 seviyesine kadar bu süreç devam edebilir.

Bu sürecin devam etmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı programın kamuoyuna iyice anlatılması gerekiyor. Ayrıca kurum ve kuruluşların bir reklam çekimi yaparak kamu spotuyla bunu vatandaşlara sık sık anlatması gerekiyor. Eğer TL’deki güven tekrar gelirse 10 TL düzeyindeki rakamlar bana sürpriz gelmez. Döviz bir yatırım aracı değildir. Döviz borcu olan vatandaşlarımız varsa 12,50 seviyesini değerlendirebilirler. ABD merkez bankası FED 2022 yılında 3 kez faiz arttıracak. Bu da özellikle dolar kurunun ve doların değer artışını devam ettireceği bir süreci gösteriyor. Bu dışsal bir etken içsel bir şey değildir. Döviz borcu olanlar kademeli olarak alabilir” dedi.

Memiş Sterline yatırım yapılmasını söyledi

İslam Memiş, vatandaşın Sterlinle tanışması gerektiğini dile getirdi. Eğer illa ki kağıt paraya yatırım yapılması isteniyorsa bu Sterlin üzerine olmalıdır” ifadelerini kullandı. Dövizdeki azalışın fiyatlara yansıyıp yansımayacağına ilişkin Memiş açıklama yaptı. “Bunu farklı araçlarla değerlendirmek gerekmektedir. İlki devlet ayağıdır. Eğer kurum ve kuruluşlar gerçekten sahaya inerse ve bu süreçte fırsatçıları, fahiş fiyat artıranları, stokçuları ciddi anlamda cezalandırırsa fiyatlar normalleşir. İkincisi olarak ise vatandaşımızın kendisinin bireysel olarak yapması gereken iş var. Bir marka üzerinden giderseniz doğru olmaz. Fiyat artışını fırsata çeviren firmanın ürünlerini almayın ve farklı seçeneklere yönelin” ifadelerini kullandı. Çip kriziyle alakalı değerlendirmelerde bulunan Memiş, “Otomotiv sektörünün bu problemi çözüneceğini düşünüyorum. Bu problem çözüldükten sonra içeride önüne gelenin otomotiv alıp sattığı bir süreç var. Buna karşı önlemlerin geleceğini düşünüyorum. Araba fiyatları normal seviyeye gelir. Çünkü araba fiyatları da gereksiz şekilde arttı” şeklinde konuştu.

Konut fiyatları yükselecek

Son olarak Memiş, konut fiyatlarında düşüş olmayacağını söyledi. Ayrıca “Benim böyle bir beklentim yok. Eğer vatandaşlarımızın birikimleri varsa konut almalı. Çünkü enflasyon sürekli artıyor ve bu Türkiye içinde geçerli. Kira geliri önemli olacak” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.