Kategoriler
Emlak Haberleri

Düşük faiz fırsatçılarına karşı tepkiler sürüyor

Düşük faiz oranlarının ortaya çıkardığı fırsatçılara karşı vatandaşın tepkisi önlemez oldu. Kamu bankalarının yakın zamanda hükümet teşvikiyle hareket ettiği ve konut faiz oranlarını birinci elde 0.64’e indirdiği biliniyor. İkinci el konut satışlarında kullanılacak kredi miktarındaki faiz oranı ise 0.74 bazında hareket etmektedir. Bu sayede bankaların yolunu hayallerine kavuşmak adına aşındıranlar kampanyanın ertesi gününden itibaren hayal kırıklığıyla yüzleşmek zorunda kaldı. Buna göre, haksız kazanç sağlamak isteyen bazı fırsatçılar sadece bir gecede zam oranını yüzde 25’ten açmıştır.

Düşük faiz oranları işlevini fırsatçıların karşısında yitiriyor

Kamu bankalarının yolunu açtığı ve konut kampanyalarının sektör büyümesinde etki gösterdiği süreçte vatandaş hayalindeki eve kavuşmak için harekete geçti. Son iki haftalık süreçte emlak sektöründe yaşanan talebin 4 kat arttığı gözlemlenmiştir. Ancak aylarca elindeki konutu satamayan bazı fırsatçıların bu durumu değerlendirmek için çaba gösterdiği biliniyor. Yüzde 25 ve yüzde 30 arasındaki ikinci el ev fiyatlarındaki artış, sıfır dairelerde yüzde 30 ila 50 arasında değişim göstermekte. Zamlara karşı tepki gösteren vatandaşlar diğerler alıcılara uyarı veriyor.

“Ev alırken müteahhidin oğluna da bir araba alacaksınız”

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı ile geçtiğimiz iki aylık süreçte epey bir durgunluğa sahne olan gayrimenkul sektörü yeniden hareketlilik kazandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamu bankalarıyla yapılan bu girişim sayesinde cumhuriyet tarihinde ilk kez bu denli bir düşüş görülüyor. Vatandaş gerek kamu bankalarının desteği gerekse de Emlak Konut GYO altındaki konut kampanyalarına koştu. Ancak bazıları var ki bu kişiler konut tercihini müteahhide ya da sıradan bir mal sahibine bağlı daireden yana yapmakta.

Sıfır dairede yüzde 50 zam yaşanıyor

Bir gecede 80 bin TL zam yapan konutların birinci elde yüzde 30 ila 50 arasında artış gösterdiği bilinirken; bu durum ikinci elde yüzde 25 ila yüzde 30 arasında değişiyor. Özellikle kampanya sonrası hareketlilik kazanan konut satışlarında bazı fırsatçılar durumu kendi kâr oranına çevirmeye çalıştı. Neredeyse yüzde 30’a yakın artış yaşanan konutlarda kazancını düşünen fırsatçı, aynı zamanda gelir vergisini az ödemek istiyor. Bu amaç doğrultusunda hareket eden kişi, alıcıdan düşük miktarda kredi çekmesini talep etmektedir.

Emlakçıların iş yükü ise ev sahiplerine söz dinletememesiyle birlikte daha da artış yaşadı. Müşteri ve ev sahibi arasında çatışmada kalan emlakçı, bu süreçte suçlu olan taraf olarak gözükmektedir. Ayrıca ilan hırsızlığı ve ilandaki konuttan farklı konutları satma yarışlarının başladı dönemde hukukçular yaşanan bu duruma sessiz kalmadı. Vatandaşın sahte ilanlara karşı hazırlıklı olmasını söyleyen hukukçular gerektiği yerde sahtekarlara karşı dava açabileceklerini hatırlatıyor.