Kategoriler
Emlak Haberleri

Düşük faiz oranları gayrimenkule hareket kazandırdı

Düşük faiz oranları sayesinde açılan konut kampanyaları gayrimenkule yeni bir soluk getirdi. İndirimle birlikte yoğunluğun her geçen gün arttığı satışlarda normalleşme sürecinin sektör üzerine yaradığı söylenebilir.

Düşük faiz oranları telefonların aralıksız çalmasına neden oldu

Normalleşme sürecinin başlatıldığı tüm Türkiye’de kamu bankalarınca başlatılan düşük faiz oranları son iki haftanın gündemi haline dönüştü. Gayrimenkulün önde gelen sektör temsilcileri satış ofislerinde yaşanan yoğunluktan oldukça memnun. Ofis telefonlarının susmadığını dile getiren temsilciler, hem satış ofisine gelen ziyaretçi sıklığından hem de telefon yoğunluğu bakımından 10 kat artış yaşadıklarını dile getirdi. Haziran ayının sektörün toparlanma süreci olduğunu ve bunun sadece başlangıç olduğu söylenebilir.

TÜİK 2020 Mayıs ayı içerisine ait satış verilerini paylaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Mayıs ayına ait ‘Konut Satış İstatistikleri’ hakkındaki verileri yayımladı. Buna göre, Türkiye geneline bakıldığında Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla azalma yaşandığı görünüyor. Bu azalmanın ise yüzde 44.6 olduğu görülürken, toplam konut satış rakamı 50 bin 936 oldu. Ayrıca mayıs ayı satışlarının bir önceki aya kıyasla yüzde 19 artış yaşandığı görülüyor. Mayıs ayı yükselen konut satışları geçtiğimiz nisan ayında yalnızca 42 bin 923 olarak belirlenmiştir. Mayıs ayı itibariyle tekrar yukarı taşınan gayrimenkul verilerinde haziran ayı böylece daha umut verici oldu. Sektör temsilcileri tarafından Türkiye’de başlayan normalleşme süreci ve destek paketlerinin konut satışlarında büyük bir yeri olacağı söyleniyor.

Yükseliş normalleşme süreciyle başladı

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt sektörde yaşanan hareketlenmeye karşı değerli açıklamalarda bulundu. Gayrimenkul ve inşaat sektöründe geçtiğimiz nisan ayında kendini belirgin bir hale getiren Covid-19 hastalığının etkisi gerilemenin kapısını açtı. Bu durum bir sonraki ay olan mayıs ayına yansımıştır. Konut yatırımcıları ve proje geliştiricilerin salgın hastalığın olumsuz etkisi karşısında yatırımlarını öteleme kararı aldığı görülmekte. Bu durumun mayıs ayına yansıdığını belirten Özyurt, TÜİK tarafından açıklanan rakamları değerlendirdi. Satışlarda yüzde 44.6’lık gerilemeye neden olan pandemiye rağmen bir önceki aya göre daha iç açıcı olduğu görülebilir. Sağlık Bakanlığı tarafından getirilen sokağa çıkma yasağı ve resmi tatillerle geçen mayıs ayındaki konut satışlarının önüne geçemedi. Özellikle bir ay önceki nisan verilerine göre yüzde 19.1 oranlı yaşanan artış bunun kanıtı niteliğinde.

Haziran aynın gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde yasakların kalktığı ve normalleşme sürecinin başlatıldığı görülüyor. Hükümet teşvikiyle ortaya çıkan kamu bankalarının tarihi faiz indirimleri de konut satışlarını arttıran en önemli faktör oldu. Sosyal hayatın dinamiklerine yeniden kavuşanlar düşük faiz oranları ve indirimli konut kampanyalarından yararlanmak için satış ofislerine ziyarette bulunuyor. Bunun gayrimenkul sektörü için umutları yeşerten bir atılım olduğu söylenebilir.

Orta gelirli yatırımcıların hedefi haline gelen destek paketi, kamu bankalarının sunduğu 0,64 faiz oranı ve 12 aya varan ödemesiz sistem sayesinde ciddi hareketliliklere sahne oldu. Sadece 2 haftalık süreçte kampanyadan yarar sağlamak isteyenler 15 yıla varan vade avantajına kavuşmuştur. Satış ofislerinde yaşanan yoğunluğun hem ziyaretçi hem de telefon olmak üzere artış yaşadığı görülüyor.

Bu süreçte yeni konut projelerinin ortaya çıkabileceğinden söz eden Özyurt, sektörde satış trendi yaşanabileceğini öngördü. Önümüzdeki ay itibariyle hem yüksek satış oranlarının hem de yeni yatırımların konuşulması olası görünmektedir.

Haziran ayı yeni döneme giriş yapmak için önem kazandı

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, dünya ekonomisinde pandemin yarattığı olumsuzluğun özellikle belirsizliğe sebep olduğundan bahsediyor. Satışları etkisine alan Covid-19 hastalığı özellikle nisan ayında kendini belirginleştirdi. Yatırımcılar, nisan ayından bu yana bekle-gör politikası uygulamaktan yana tercihler yaptı. Aynı zamanda proje geliştiricilerininde bekle-gör politikasını uyguladıklarını dile getiren Bahadır, planlanan yatırımların beklemeye alındığını söyledi. Ancak bu durumun haziran ayı başlangıcından itibaren normalleşme sürecine giren Türkiye için değişeceği söylenebilir. Hayattaki hareketliliğin en başında gelen AVM açılışları ve kuaför ile berberlerin yeniden hizmet hayatına dönmesi olduğunu aktaran Bahadır, hükümet destekli paketlerin beklentileri karşılayacak şekilde olduğundan bahsediyor. Böylece beklemeye alınan yatırımların planlama aşamasına yeniden girildi. Ayrıca düşük faiz oranları alıcıları hareketlendirdiği gibi kamu ve özel bankalarının destekleri başta orta gelirli olmak üzere yatırımcıları harekete geçirmiştir. Pandeminin hayatımızda büyük değişiklikler yaratacağını söyleyen Bahadır, orta gelirli grubun yatırımcı kitleye kazandırılmasıyla bu kitleye hitap eden projelerde sayıca artış görülebileceğini söylemeden geçmedi.

Asıl etkiler önümüzdeki dönem itibariyle görülecek

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Covid-19 kaynaklı olumsuzluğun nisan ayında düşüşe neden olduğu ve mayısta kendini daha da belirgin hissettirdiği görüşünde. Geçtiğimiz son iki aylık süreçte, dünya ekonomilerinde yaşanan ticari durgunluğun yanı sıra hem konut geliştirici, hem de yatırımcı planlanan yatırımlarını öteleme kararı aldı. Ancak bu durumun özellikle haziran başı itibariyle kamu bankaları ve konut kampanyaları sayesinde değiştiğini söyleyen Akkuş, sektörün eline daha önce hiç görülmemiş bir fırsat geçtiğinden bahsediyor. Satış ofislerinde yaşanan yoğunluğun yanı sıra bekleyen yatırım projelerinin inşaat çalışmalarına başlanması öngörülmekte. Özellikle orta gelirli grubu hedef alan kredi destek paketleri sayesinde bu kesinden konut satın alan yatırımcılar önde gidiyor. Yeni yatırım planı içerisinde olan konut geliştiriciler için de çok önemli bir dönem olduğundan bahseden Akkuş’un, yeni yatırımlarda orta gelirin hedef alınabileceğini dile getirdi.

Yeni yatırımlarla birlikte yansıma haziranda alınacak

İhsan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, pandemiden sonra normalleşen Türkiye’de hareketlilik kazandırılan ilk sektörlerin gayrimenkul ve inşaat olduğundan bahsediyor. Sosyal hayatın dinamizmini yakalayanlar yeniden satış ofislerinin yolu tutarken, satış ofislerinde yatırımcı trafiğinde gözle görülür artış söz konusu. 1 Haziran Pazartesi tarihinden bu yana hükümet teşviki sayesinde ortaya çıkmış destek paketi de ertelenen yatırımların yeniden gözden geçirilmesine neden olmuştur. Sosyal hayatta uygulanan izolasyon sürecinin kaldırılmasıyla birlikte normalleşmeye yönelik atılan adımlar hız kazandı. Bu sayede ise ortadaki belirsizliğin kaybolduğu söylenebilir. Kamu bankaları düşük faiz oranlarında birinci el konutlarda sunduğu 0,64 faiz oranın cazibesini fark eden alıcıların, en az 100 bin TL kredi çektiğinde ki ödeme koşulu gerçek bir fırsat yaratıyor. Geri ödemenin 15 yılda yaklaşık olarak 170 bin TL olduğu görülürken, ortaya çıkan hesap defterleri ciddi bir cazibeye neden oldu. Yeni destekler sayesinde kamu satışlarında önümüzdeki ay rekor rakamlar bekleniyor. Yeni yatırım iklimi, hem yatırımcılar hem de konut geliştiriciler açısından yeni açılımlar yaratacak.