Kategoriler
Emlak Haberleri Toki Haberleri

Elazığ’da depremzedeler için harekete geçildi

Elazığ’da yaşanan büyük depremin ardından yıkılan konutların yerine yenileri yapılıyor. Depremin yarattığı yıkım ve büyük hasarların 18 köyde yeniden çözüme kavuşturulması beklenirken, 265 konutun ihalesi TOKİ tarafından gerçekleştirildi.

Elazığ’da depremzedeler yeniden gülecek

Elazığ’da 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8’lik büyük deprem sonucunda, birçok yapının yıkıldığı ya da hasara uğradığı tespit edildi. Depremzedelerin mağduriyet yaşadığı alan için yakın zamanda TOKİ, kent merkezinde yeni konut çalışmalarına başladı. Ancak köylülerin hâlâ mağduriyeti devam ediyordu. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından, 18 köy için 265 konutun yapılmasına karar verildi. Geçtiğimiz günlerde ihalenin gerçekleştirildiği bilinirken, köylerde saha içi çalışmaları başladı. Konutların yeniden oluşabilecek büyük depremlere karşı çelik konstrüksiyonlu olacağı bildirilmiştir. Köy içlerinde bazı köylülerin henüz kendilerine yer seçtikleri ve alan belirlemesinden sonra çalışmaların başlatılacağı aktarıldı.

Çalışmalar aynı anda başlatıldı

İl AFAD Müdürü Osman Pıhtılı, hak sahibi ve yer seçimlerinin peş peşe yapıldığını belirtti. Bu nedenle konut inşasının köy içlerinde aynı zamanda başlatıldığını belirten Pıhtılı, aynı günde hak sahibinin ve komisyon incelemelerinin yapıldığını aktarıyor. Borçlandırma ve ekiplerin köylerde yer seçimi yaptıktan sonra çalışmaların başlatıldığı alan üzerinde, herkes kendi ruhsatlı yerine uygun yer seçmektedir. Ancak eğer köylünün kendine ait ruhsatı bulunmuyorsa, köyün toplu alanları içerisine konut yapımına başlanır. Yer seçimlerinin 18 köyde yapıldığını ve TOKİ ihalesinin yakın zamanda 265 konut için gerçekleştirildiği aktarıldı. Yer seçimlerinin ardından inşaat çalışmalarının başlatılmasıyla birlikte, çelik konstrüksiyon betonarme binalar köylülere kazandırılacak.

18 köyde inşaat çalışmaları başladı

Köylerde inşaat çalışmalarının başlatıldığını aktaran Pıhtılı, diğer köylerde de yer seçim çalışmalarının devam ettirildiğini belirtti. Yer seçimlerinin tamamlanmasının ardından, hak sahipleri netleştirilecek. Elazığ içinde gerçekleşen bu büyük afetin yol açtığı hasarların TOKİ tarafından biran evvel çözüme kavuşturulması bekleniyor. 30 bine yakın hasarlı binanın tespit edildiği, bunların 20’sinin ağır hasara sahip olduğu görüldü. Kent içlerinde görülen bu hasarlı binaların yanı sıra, 7 bin kadarı da köylerde bulunmaktadır. İyi ve hızlı giden süreçte teslim tarihlerindeki ilk hedef yıl sonu olarak belirlendi. Köy ve kentlerde gerçekleştirilen inşaat çalışmalarının, aynı tarihler sonunda bitirilmesi ve teslime hazır hale getirilmesine karar verilmiştir. Ancak belirlenen hedef doğrultusunda teslimleri sonraki tarihlere ertelenenler için ilgili yerlere konteynerler yerleştirildi.

Değirmenönü Köyü Muhtarı Mustafa Ergül ise, 400 haneli köylerinin depremde 92 haneye ağır hasar verdiğini aktardı. Hasarlardan dolayı oluşan mağduriyeti çözmek için TOKİ’nin el attığı çalışmalara muhtar bizzat teşekkürlerini iletiyor. Temel atma çalışmalarının ilk 6 hane içinde başladığı köyde, toplamda 92 konutun yenileneceği aktarıldı.