Kategoriler
Genel

Emlak alım satım masrafı ne kadar 2023

Emlak, arsa, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların tümü olarak ifade edilmektedir. Mülkiyet hakları Tapu Müdürlükleri’ndeki tapu kütüğünde kaydedilmektedir. Taşınmaz malların satış işlemleri ilgili tapu dairesinde gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler sırasında belirli tapu masrafları ödenmesi gerekmektedir. Peki emlak alım satım masrafı ne kadar 2023? Bu sorunun cevabı haberimizin devamında yer almaktadır.

Emlak alım satım masrafı ne kadar 2023

2023 yılında emlak alım satım masrafı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır. Örneğin, satışa konu olan taşınmaz malın satış bedeli 2 milyon TL ise;

2.000.000 TL / 1.000 = 2.000

2.000 x 20 = 40.000 TL

Bu hesaplama sonucunda alıcı ve satıcı, emlak alım satım masrafını karşılıklı olarak ödemelidir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak, masrafın yalnızca alıcı tarafından ödenmesine karar verebilirler.

Tapu Döner Sermaye Harcı

Tapu döner sermaye harcı da emlak alım satım işlemleri sırasında ödenen bir masraftır. 2023 yılında tapu satış döner sermaye harcı 1.298,5 TL’dir.

Emlakçı Masrafı

Emlak alım satım işlemlerinde emlakçı masrafı da ödenmesi gereken bir masraftır. Ancak hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde üçünden fazla olamamaktadır.

Sonuç olarak, emlak alım satım işlemleri sırasında ödenmesi gereken masraflar, emlak alım satım masrafı, tapu döner sermaye harcı ve emlakçı masrafıdır. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre, bu masrafların yalnızca alıcı tarafından ödenmesi de mümkündür.

Prefabrik ev fiyatları 2023