Kategoriler
Ekonomi Manşet

Emlak Vergisi faizsiz ertelenebilir mi?

Ülkemizde yoğun tedbirlerin arttığı koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı vatandaş ekonomik boyutta sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Emlak Vergisi ve Beyannameleri için ödeme süresi uzatılmış fakat herhangi bir ertelenme kararı alınmamıştı. Yaşanan sıkıntılı sürecin uzaması durumunda ödemelerin ertelenmesi söz konusu olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı ülkemizde de gündemi koruyor. Her geçen gün vaka sayısının arttığı sıralarda özellikle ‘peak’ devresi beklenmekte. Ülke genelinde alınan tedbirler üst seviyelere taşındığı sıralarda vatandaş ekonomik anlamda sıkıntı çekiyor. Gelişmiş ülkeler arasında gelen ABD’de sadece bu hafta 5,2 milyon işsizlik başvurusu yapıldı.

Sıkıntılı süreci iyi yönetebilmek için Torba Yasası kapsamında iş yerleri kira ödemelerine tabi tutulmayacaktı. Bu ertelemelerden sonra her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödemesi zorunlu olan iş yerleri ve ev sahipleri; önümüzdeki mayıs ayı için ödeme yapıp yapmayacağını merak etmeye başladı.  

Gayrimenkul sahipleri 2020 emlak vergisinin ilk taksitini ise 1 Mart tarihinde ödedi. Ekonomik sarsıntının yaşandığı zorlu süreç kapsamında özellikle konu hakkında ilk açıklamaları getiren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş oldu.

Emlak Vergisi ödemelerinde ertelemeye gidilmeli

Emlak Vergisi ödemeleri hakkında konuyu meclise taşıyan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş önemli açıklamalar yaptı. “Emlak vergisi ilk taksit uygulamaları Mart ve Mayıs ayları arasında yapılıyor. 1 Mart tarihinde başlayan vergi döneminin 31 Mayıs tarihinde bitirilmesi beklenmektedir. Vergi kapsamında ödemelerin ikinci ayağı Kasım ayı içerisinde beklenmekte. Ancak ülke genelini yoğun bir şekilde etkileyen koronavirüs salgın hastalığı karşısında birçok işyeri sahibi faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştır. Bu nedenle yaşanan ekonomik zorluklar özellikle TOKİ’de oturan dar gelirli vatandaşın konut ödemelerinde zorluklar yaşamasına neden oldu. Anayasamızda bulunmakta olan ‘Sosyal Devlet’ ilkesi gereğince bu ödemeler ileri ki tarihlere faizsiz olarak ertelenmelidir,” diyerek meclisten ön talepte bulundu.

Emlak Vergisi nedir?

Emlak Vergisi, tüm taşınmazlardan senelik alınması kararlaştırılan ödemelere verilen isimdir. 1986 yılından itibaren devreye giren uygulama mülk sahiplerini ilgilendiriyor. Her yıl düzenli ödenmesi beklenen ödemelerde vergiler arazi ve bina olarak iki türe ayrılıyor. Süreklilik arz eden ödemelerin tek seferde yapılabileceği gibi taksit yöntemiyle yapılabiliyor.

Bu yıl itibariyle 1 Mart tarihinde vergi ödemeleri başlatılmıştır. İkinci ödeme ayağı olarak ise Kasım ayı olarak belirlenmiş ve 2 eşit taksite bölünmüştür. Mart ayı içerisinde yapılması beklenen ödemeler 31 Mayıs 2020 tarihinde sonlanacak.