Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Emlak Vergisi muafiyeti kimler için geçerli?

Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Emlak Vergisi muafiyetinin kimler için geçerli olduğunu açıkladı. Başaran’ın açıklamalarına göre vergiden muaf olan kişilerin bilmeden ödeme yapması hâlinde paralarını geri alabiliyor.

Gayrimenkul sahiplerinin Emlak Vergisi’nin ikinci taksitini bu ayın sonuna kadar ödemesi gerekiyor. Geç ödemelere ise ceza kesiliyor. Ödeme yapılmayan her ay için yüzde 2 oranındaki faiz, cezaya yansıyor. Bazı kişiler ise Emlak Vergisi‘ni boşuna ödüyor olabilir. 

Lüx Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Emlak Vergisi ile ilgili bazı bilgilendirmelerde bulundu. 

Emlak değerlerinin 4 yılda bir takdir komisyonlarınca yeniden belirlendiğini aktaran Başaran, 2017 yılında tespit edilen değerlerin 2021 yılında sona ereceğini belirterek sözlerini “Ara yıllarda rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Ortaya çıkan rakamın üzerine, belirlenen oranlar ekleniyor. Konutlarda vergi Büyükşehir de binde 2, Büyükşehir olmayan yerlerde binde 1 olarak uygulanıyor” şeklinde sürdürdü.

Vergi borcundan ay bazından yüzde 2 oranında gecikme faizi alındığını belirten Evrim Kırmızıtaş Başaran “Borcunuzu belirtilen tarihte ödeyin. Bu borçlar hesapta kaldıkça katlanarak artar ve bir gün karşınıza çıkar.” ifadesini kullandı. Başaran “Borç, belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığının sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebililir.” diye konuştu.

Emlak Vergisi‘nden kimler muaf

Başaran, vergi borcundan hangi kesimin muaf olduğunu açıkladı. “Ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, tek evi olup emekli maaşından başka geliri olmayanlar, engelliler, işsizler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimler bu kapsamda değerlendiriliyor.” diyen Gayrimenkul Danışmanı Başaran, vergiden muaf olabilmek için evin brüt 200 metrekare genişliğinden büyük olmaması gerektiğini de ekledi.

“Vergi muafiyetten faydalanmak için de belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu doldurup’ başvuru yapmak gerekiyor.” açıklamasını yapan Evrim Kırmızıtaş Başaran, vergiden muaf olmasına rağmen ödeme yapanlar için de açıklamalarda bulundu. Buna göre vergiden muaf olacağını bilmeden ödeme yapanlar son beş yılda ödediği paraları geri alabiliyor. Bunun için yurttaşın belediyeye talep göndermesi gerekiyor.