Kategoriler
Ekonomi

Enerji Kimlik Belgesi neden önemlidir?

1 Ocak tarihinden bu yana zorunluluk kapsamına giren Enerji Kimlik vergisinin önemi oldukça büyük. Özellikle yeni konut projelerinde yükselmeyi bekleyen konutlar; EKB (Enerji Kimlik Belgesi) sınıfının en düşük C sınıfından olması gerekiyor. Bu durumu İzocam Genel Direktörü Murat Savcı değerlendirdi.

Enerji Kimlik Belgesi tasarruf için çok önemli

İzocam’da değerlendirmeye alınan ve bunun sonucunda önemli bilgiler edinen İzocam Genel Direktörü Murat Savcı değerli bilgiler aktardı. Enerji Kimlik Belgesi’nin binalarda alım-satım ile kiralanma süreçleri sırasında ibraz edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Enerji Kimlik Belgesi enerji tasarrufu konusunda önemli bir konudur ve ciddi katkılara neden olabilecektir. Eski yapılarda mevcut duruma bakılarak alınabilen belgelerde yeni yapımlara göre değişikler söz konusu. Bunlar Emlak Kimlik Belgesi sınıfından en düşük C puanına ait olmalı. Yeni yapılmakta olan binalarda ise ısı yalıtım sistemlerine uygun tasarımlarla bu sınıflandırma başarılı olabilecek. Önümüzdeki süreçte ruhsat için başvuru yapmayı düşünen ve şu an itibariyle inşasına devam eden konut projelerinde bina sorumluları konuyu göz ardı etmemelidir.

İnşaat firmalarının en az C sınıfa uyum sağlayabilmeleri için konusunda uzman firmalarla çalışma yapmalıdır. Bina yalıtımlarında doğru malzeme kadar doğru uygulamaların önemini belirten Savcı, ısı yalıtımı esnasında binaların yangın riski ve yanıcılık yükü göz önüne alınmalıdır. Son 10 yılda enerji ithalatında ülke ekonomisine bedel olarak 450 milyar dolar üzerine çıktığı görülmüştür. Tüketilen enerjinin dörtte üçünden fazlası dışarıdan ithal edilmektedir. Türkiye’de bu durum 41,2 milyar dolar ile enerji ithalatı geçen yılın 2019 tarihlerinde 202,7 milyar dolarlık toplam ithalatın yüzde 20,3’ünü teşkil etmekte. 55,1 milyar dolarlık dış ticaret açığımız bulunduğu ve bu sürecin önemli etkisi olduğunu ifade etti.

Enerji tasarrufu için doğru ürün kullanımı

Dış ticaret açığında düşük seviyeleri görmek için, enerjide dışa olan bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Bu konu üzerinde konutlarda, sanayide ve tesisatlarda yapılacak enerji tasarrufu büyük önem taşımaktadır. Hem kendi cebinizi koruyacak hem de ülke genelinde borçlara olumlu sonuçlar doğuracaktır. Doğru malzemelerin uygun kalınlıkta olması yalıtımı sağlanan binaların enerjiye büyük katkısı olacak. Ayrıca çatıdan döşemeye yapılacak doğru yalıtım malzemeleri ile doğru uygulamalar enerji tasarrufunu arttırır ve konfor şartlarını iyileştirir.

Çatı tipine bağlı olarak Camyünü İzocam Çatı Şiltesi veya İzocam Foamboard Teras Çatı Levhası; duvar yalıtımları için ise İzocam Manto Taşyünü R+ veya Mineral Yün Giydirme Cephe Levhası; içten yalıtım uygulamalarına uygun Camyünü İzocam Kalibel ve radyatör arkalarına yerleştirilen Camyünü İzocam İzopan Radyatör Arkası Levhası yapılarda oldukça yardımcı olacaktır. Bu ürünler sayesinde firmaların ve ülkelerin kazanç duyabileceğini belirten Savcı, tesisatın da en az yalıtım kadar önemli olduğunu vurguladı.

Doğru tesisatın enerji tasarrufuna yüzde 60 oranında katkı sağladığını, iklim değişikliklerinde meydana gelen ısı ile donmalara karşı büyük önem taşımaktadır. Tesisat yalıtımı yapıldığı takdirde binalarda özellikle kış mevsimi içerisinde borularda yer alan sıcak suyun daireye ulaşana kadar soğuduğunu hatırlatalım. Bunun geç ısınması, sıcak suyun soğuması gibi enerji tasarrufunun önüne geçen uygulamaların ihmal edilmemesi gerektiğini açıklamalarına ilave etti.