Kategoriler
Emlak Haberleri

Ev Fiyat Endeksi Son Yılda Yüzde 32 Artış Gösterdi

Mustafa Hakan Özelmacıklı emlak uzmanı olarak değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na göre Ev Fiyat Endeksi önceki yılın verilerinden yüzde 32 artış gösterdi.

“Tarihi Rekor Geldi”

Bu konu hakkında değerlendirmeler yapan Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları söyledi. “Türkiye ev piyasasında gösteren endeks artışı yüzde 32 oranına belirlendi. Bu değişimlerin takip edilmesi gerekir. Bununla birlikte konut fiyatlarındaki endeks tarihi rekor kırdı. Bu oran kalite etkisinden ayrım yapılarak ülke genelini dahil edilecek şekilde alındı. Reel artış oranı yüzde 13.6 iken BDDK’nin yaptığı açıklamalara göre konut kredilerinin toplam hacmi 275 milyar 390 milyon Türk lirasıdır.

Birim Fiyat Ortalaması 4150 Türk Lirası

Son verilere göre Türkiye genelinde metrekare fiyatı 4150 TL olarak belirli. Ayrıca Özelmacıklı birkaç şehirden örnek vererek şunları söyledi. “Üç tane büyük şehrin birim fiyat ortalamaları şu şekildedir. İstanbul 6 bin 447 TL, İzmir 5 bin 26.5 TL ve onu da 3 bin 84 TL ile Ankara takip ediyor. Bunun dışında en çok artış gösteren ise yüzde 48 ile Aydın, yüzde 41 ile Muğla, Diyarbakır, Isparta, Antalya, Burdur ve Şanlıurfa oldu.

Sektörel Verileri Paylaştı

Özelmacıklı gayrimenkul sektörüne dair bilgiler verdi. Verdiği bilgilerde yetik belgesi alan işletmelerin 34 bini geçtiğini, seviye 5 sorumlu emlak danışmanı sertifikası alan kişilerin sayısının da 62 bini geçtiğini söyledi. Sektörel olarak bakıldığında ise 100 binden fazla istihdam veren bir sektör olduğunu belirtti. Ayrıca halen büyümeye devam ettiğini de ekledi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…