Kategoriler
Emlak Haberleri

Ev sahipleri, yılbaşı zammı talep ediyor

Yılbaşı zammı isteyen ev sahipleri gerekçe olarak maaşlara yapılacak zamları gösteriyor. Yılbaşına sayılı günler kalmasıyla birlikte bazı konut sahipleri, kontrat dönemi bitmediği halde maaşlara yapılması planlanan zamlar nedeniyle yılbaşında kiralara zam istemeye başlamıştır.

TÜFE Kasım ayı değişim oranları açıklandı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, yılbaşı zammı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunmuştur. Akdoğan; “Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayı değişim oranları açıklanmıştır. Bu oranlarla iş yerleri için yıllık kira artışı yüzde 70,36 ile rekor seviyeye ulaşmıştır. Konutlar ise 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 akşamına kadar yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 oranında net bir artış oranı mevcuttur. Bilakis homeoffice işyeri olarak kullanılıyorsa onlarda da kira artışı işyeri artışına tabii olmaktadır.” açıklamasını yapmıştır.

Maaş zammı sebebiyle kiralara yılbaşı zammı talep edilemez

Başkan Akdoğan, gayrimenkuldeki fiyat artışları sebebiyle birçok kentte konut sahipleri kiraları 2 katına çıkardığını aktarmıştır. Ayrıca Akdoğan; “Yüzde 25’lik zam sınırına bağlı kalanların sayısı çok az. Yapılan artışlara rağmen yılbaşının gelmesiyle konut sahiplerinden yeniden zam talepleri gelmeye başlamıştır. Ancak zamlar, kontratın yenilendiği ayda yılda bir defa yapılabilmektedir. Yeni yılda maaşlara gelecek zamlar sebebiyle zam talep edilemez.” Şeklinde konuşmuştur.

“Geçerli bir sebep olmadan evden çıkaramaz”

Akdoğan, konut sahibinin geçerli bir sebebi olmadan kiracısını çıkaramayacağını kaydetmiştir. Üstelik Akdoğan; “Kiranın ödememesi, sözleşme maddelerine uyum gösterilmemesi, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi veya sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat veya yıkım yapılacak olması gibi geçerli nedenlere sahipse kiracı tahliye edilebilir. Fakat kiracı kirasını ödüyor, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi amacına uygun kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez.” vurgusunu yapmıştır.

“Kira tespit davası açabilir”

Başkan Akdoğan, kiracı ile konut sahibi arasında yaşanan zam problemi davayla çözülebilmektedir. Ayrıca Akdoğan; “Kiralama üzerinden 5 sene geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa ev sahibi ‘kira tespit davası’ açabilmektedir. Bu doğrultuda, zam talep edebilmektedir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenmektedir. Ardından kira yeniden belirlenmektedir. Ancak bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirlenmektedir. Mahkeme ‘hakkaniyet indirimi’ yapıp yeni kiraya karar vermektedir. Şayet kira sözleşmesinin üzerinden 10 sene geçmişse de ‘herhangi bir gerekçe göstermeksizin’ evden çıkarma hakkı bulunmaktadır. Ancak en az 3 ay önceden yazılı bildirim yapılması gerekmektedir.” Açıklamasında bulunmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…