Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Ev satarken dikkat edilmesi gerekenler

Ev satarken dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Sözcü.com.tr derledi.

Alıcı ile anlaşma yapılmadan önce evin gerçek değerinin belirlenmesi gerekiyor. Satıcının, satacağı evin konut kredisine uygun olup olmadığı konusunda emin olması gerekiyor. Ayrıca, ev tapusu üzerinde ipotekler varsa onların kaldırılması gerekiyor. Satılık ilanının en az iki farklı yayına; gazete, internet portalı veya benzer organlara verilmesi gerekiyor.

Satış sözleşmesini dikkatli okuyun

Ev, emlak aracılığıyla satılacaksa mülk sahibinin satış sözleşmesini çok bir şekilde okuması gerekiyor. Öte yandan, alıcıyla irtibata geçildiğinde, alıcıya ev gösterilmeden önce, evi almak isteyen kişinin şartları değerlendirilmeli.

Ayrıca, satıcının alıcılara evin olumlu ve olumsuz taraflarını açıkça sunması gerekiyor.

Satış sırasında neler yapılmalı?

Mülk sahibinin satışa yönelik alıcıyla anlaştığı tüm şartları eksiksiz bir şekilde yazıya döküp imzalaması gerekiyor. Satılığa çıkarılan evde kiracı oturuyorsa bu durum, kiracıya bildirilmeli.

Emlak vergisi borcu var mı?

Satıcının dikkat etmesi gereken başka bir husus da evinin üzerinde emlak vergisi borcu var mı? Satıcının satacağı ev üzerinde emlak vergisi borcunun olmadığına emin olması gerekir. Öte yandan evin deprem sigortası olması ve satıcının bundan emin olması gerekiyor.

Tapuya bildirimde bulunurken evin gerçek satış değeri verilmeli.

Satıştan sonra neler yapılmalı?

Evin satışından sonra satılan mülkün değer artış kazancı vergisinin hesaplanması gerekiyor. Satış bedeli, para transferi yollarıyla alınmalı. Ayrıca, satış işlemi gerçekleştirildiğinde konuya ilişkin verilen satış ilanlarının tümünün kaldırılması gerekiyor.

Abonelikleri iptal etmeyi unutmayın!

Satıcının evi sattıktan sonra, ev üzerindeki elektrik, su ve doğal gaz gibi aboneliklerini kaldırması gerekiyor. Ayrıca, satıcı, oturduğu evi satıyorsa, satış sonrasında ikametgâh değişikliğini bildirmeyi unutmamalı. Öte yandan eski mülk sahibi, satışın yapıldığını ilgili belediyeye bildirmesi gerekiyor.