Kategoriler
Genel Gündem

Eyt son dakika 2022

Türkiye’de 3 bin 600 ek göstergeden sonra gözler Emeklilikte Yaşa Takılanlara çevrilmiştir. Peki Eyt son dakika 2022 gelişmeleri nelerdir. Bilindiği gibi emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili çalışmalara başlanmıştı. İşte bu çalışmanın Aralık ayında sonuçlanması beklenmektedir. Böylece 2023 yılının ilk aylarında EYT konusunun da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme gelmesi beklenmektedir.

Eyt nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) bilindiği gibi sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar bilinmektedir.  EYT olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların başlangıcı 1999 yılı sonrası olmaktadır. Bu yıldan itibaren insanlar kademeli olarak yaşa takılmaktadır. Bu yaşa takılanlar ise 25 yılı doldurmalarına rağmen emekli olamamaktadır. Halen bu urumda çalışanlar bu gerekçeden dolayı emekliliği hak edememektedir. Bu çalışma süresi ise her geçen yıl daha da artmaktadır.  Eğer EYT çıkmaz ise insanlar kademi olarak 61 yaşına kadar çalışacaklardır. Bu süreç sonunda artık tüm çalışanlar aynı yaşta yani erkeklerde 61 yaşında emekli olabileceklerdir. Ancak EYT gelirse 1999 yılı öncesinde çalışmaya başlayanlar daha kısa sürede emekli olabileceklerdir.

EYT kapsamında olan milyonlarca vatandaş bulunmaktadır. Bu konunun gündeme gelmesi yaşa takılanlar tarafından heyecanla takip edilmektedir. Ve gözler ise hükümet tarafından bu konu ile ilgili yapılması beklenen açıklamalara çevrilmiştir. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT nedir, kimleri kapsar ve şartları nelerdir?

Eyt son dakika 2022 durum nedir?

Konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e soru yöneltilmişti. Bakan Bilgin ise bu soruya “Bu yılın sonuna kadar bu yolda önümüzde olan bütün dosyaları çözeceğiz. O konu da önemli dosyalardan biridir. Orada da alternatif maliyetleri, çözüm önerilerini oluşturmaya çalışıyoruz. Her şey önümüzde.” şeklinde cevaplamıştır.

Eyt düzenlemesinden kimler yaralanacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenleme 8 Eylül 1999 ve öncesinde emekli sigortası primlerini ödemeye başlayan için geçerlidir Ayrıca toplamda 15 yıl çalışma süresi ve 3 bin 600 prim gününü tamamlayan ancak emekli olmak için yaş sınırını bekleyenlerdir. EYT düzenlemesinden bu kapsamda yer alan kişiler yararlanacaktır.

Diğer proje haberleri için tıklayınız…