Kategoriler
Emlak Haberleri

Faizsiz konut sisteminde yasal düzenleme güvenceyi getirecek

Faizsiz konut satışına devlet desteği geliyor. Banka üzerinde borç bulundurmak istemeyen kesim, “helal sistem” olarak da tanımlanan faizsiz uygulamadan son dönemlerde ev sahibi olma isteklerini ön plana çıkardı. Bu sayede her geçen gün büyüdüğü tespit edilen faizsiz konut edindirme şirketlerine regülasyon kararı getirildi. Sektörle ilgili yeni düzenlemenin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılması, başlatılan yasal mevzuatın yıl sonuna kadar tamamlanmasıyla belirgin hale gelecek.

Faizsiz konut sistemine yasal düzenleme

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, AA muhabiri aracılığıyla konuya ilişkin önemli detayları aktardı. Türkiye’de son dönemlerde popülarite kazanan “faizsiz bankacılık” sisteminin hızla büyümesinin ardından “faizsiz konut” sektöründe yer alan şirketlere regülasyon kararı getirildi.

Bu sektör üzerinde hizmet veren şirketlerin sayısının 35’lere kadar yükseldiğini bildiren Akbal, faizsiz konut ve otomobil sisteminin yasal altyapısız kaldığından bahsediyor. Ancak bu durumun yakın zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) sayesinde değiştirileceğinin müjdesini verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın BDDK bünyesi altında konuyla ilgili önemli çalışmalara imza atacakları süreçte, hükümet konunun üzerine ağırlık kazandırdı. Akbal, yasal mevzuatın 2020’nin sonuna kadar hazır olacağını düşündüklerini belirtti. Bu sayede hükümet yasal düzenlemenin ardından sistem ve katılımcıları güvence altına alacak.

Bankaların karşısında faizsiz sistem

Konut ve otomobil satışlarında uygulanan faizsiz finansman sistemi, özellikle bankalara borç bulundurmak istemeyen kesim tarafından sıklıkla kullanılıyor. Bununla birlikte ek maliyetten kaçınmak için çaba gösteren büyük kesim faizsiz sisteme karşı pozitif bir görüş yarattı. Akbal, sistemin Türkiye’deki toplam konut satışlarından aldığı payın yüzde 15’leri bulduğunu söylüyor.

Akbal, “Yıl sonuna dek yapılması beklenen regülasyon sayesinde sistem yasal güvence altına alınacak. Bu sayede olumlu bir etki yaratılırken, payın ikiye katlanması söz konusu olacaktır.” dedi.

Devletten güvence desteği

Son yıllarda sektör içinde faaliyete geçen firmaların sayısı artış göstermeye başladı. Eyüp Akbal, bu alanda faaliyet veren firmalarda sermaye şartının aranmadığını dile getiriyor. Sisteme katılım sağlayanların firmalara yaptıkları ödemelerde devlet güvencesinin olmaması ise firmaların güvenilirliğini yeniden sorgulatmakta.

Sisteme dahil olan tahmini kişi sayısının 250 bin civarına ulaştığı günümüzde, yasal düzenleme sektör ve sektöre katılım sağlayanları koruyacak. Sektör adına Fuzulev’in Ankara ile bağlantıda kaldığı süreçte, sistemin içerisinde yaratılan risklerin kapatılması için görüşmeler sürdürülüyor. Risksiz bir durumun oluşturulması ve güvencenin üst düzeye çıkarılması amacıyla kamu otoriteleriyle yapılan bu bağlantılar, kanuni düzenlemeye ihtiyaç duymakta. Başlangıçta bankaların gölgesi altında kalan sistemin yeterince popülarite kazanmasıyla birlikte yasal düzenlemeye ihtiyaç duyması son derece önemli. Sektör içinde son 4-5 yıllık gelişim birçok firmanın dahil olmasına neden oldu. Bu nedenle hükümetin yasal bir düzenleme ile sisteme regülasyon getirmesi şart.

Sermaye şartı aranabilir

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Akbal, AA muhabirine katılımcı firmaların sermayesiz sisteme dahil olabileceğini söyledi. Ancak hükümet tarafından yapılacak yasal değişimle birlikte ciddi anlamda sermaye şartı gelebilir. Bankacılık lisansı için firmaların bu tarz bir para ödemesine tabi tutulduğunu hatırlatan Akbal, kendi sektörlerinde de benzer bir uygulamaya gidilebileceğinden söz ediyor.

Faizsiz finansman sisteminin Türkiye genelinde popüler olmasındaki esas neden konut bedelinin üzerine ek gelir getirilmesi. Ayrıca kişilerin dar ve orta gelire sahip olması ev sahibi olma hayallerinin üzerine gölge düşürmekte. İşte faizsiz konut satışındaki en önemli etken her kesimin rahatlıkla ev sahibi olabilmesine yardımcı olmak.

Kampanyalara göz atmak için tıklayınız.