Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul sektörü Bodrum’da durgunluk yaşıyor

Gayrimenkul sektörü Bodrum’da büyük durgunluk yaşıyor. ERA Life Bodrum Brokeri Burcu Güngör Tezal tarafından konuya ilişkin önemli açıklamalar geldi. Küresel çapta etkilemeye devam eden koronavirüs (covid-19) salgını sonrası, Türkiye’nin turizm cenneti Bodrum’da sektörde yaşanan ve yaşanması muhtemel olan süreçler ele alındı.

Gayrimenkul piyasasında yaşanan sessizlik

ERA Life Bodrum Brokeri Burcu Güngör Tezal, Türkiye’nin Muğla iline bağlı cennet ilçelerinden Bodrum’da yaşanan gayrimenkul durgunluğu hakkında konuştu. Koronavirüs (covid-19) süresi boyunca pek çok sektörün olumsuz olarak etkilendiği süreçte gayrimenkul piyasası nasibini almış görünüyor. Ancak her ne kadar görünen olumsuz duruma karşı yaşanan hastalık süreci sonrasında talebin artacağını belirten Tezal, normalleşme sürecinde piyasaya hareket gelebileceğinin müjdesini verdi. Ayrıca yaşanan süreç bakımından pazarlama sektöründe büyük ‘aydınlanma’ yaşanmış ve yeni gündemler ortaya çıkmıştır. Tezal, özellikle değer yaratıcı ‘Gayrimenkul PR modeli’nin giderek önem kazandığı haberini verdi.

Yaşanan hastalık sonucunda Türkiye genelinde tedbirler arttırılmış ve bu süreçte vatandaşı büyük bir panik sarmıştır. Özellikle yazlık bölgeler bu süreçten olumsuz olarak etkilendiği açıkça görülmektedir. Sektörde meydana gelen yeni şekillenme süreci ise herkesin merak konusu olduğu görülüyor. ‘Küçük İstanbul’ olarak bilinen Bodrum’da yaşanan değişim sonucunda nasıl bir etkileşim beklendiğini ise Burcu Güngör Tezal ele aldı.

Burcu Güngör Tezal

Salgın hastalık sonucunda piyasa nasıl etkilendi?

Yaşanan durgunluğun ciddi boyutlarda olduğunu dile getiren ERA Life Bodrum Brokeri Burcu Güngör Tezal, tüketicilerin nadirde olsa yazlık evleri görmek istediklerini belirtti. Çoğu iş yerinin kapanması, iş faaliyetlerinde yaşanan geçici kesinti gibi durumlar nedeniyle ticari alanların müşterileri azaldı. Sektörde yaşanan hareketliliğe göz atıldığında ise bu değerin 10 üzerinden 1’e indiği rahatlıkla görülmektedir. Yaşanan sıkıntılı süreç nedeniyle çoğu kişi ikinci konutlarını satmaya çalışıyor. Tüm bunlara karşı olumsuzluğun bir süre daha devam etmesi beklenmelidir.

Müstakil konutlarda yaşanan ilginin yükseldiği bir süreçte, yüksek katlı yaşam alanlarının azlığı nedeni ile Bodrum’da herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi. Turizmin başkenti olan, popülaritesi sınırları aşan Bodrum’da gayrimenkul fiyatlarına gelirsek herhangi bir düşüşün yaşanması beklenmiyor. Tüm dünyanın yakından takip ettiği Bodrum’da yaşanan sıkıntılı dönem fiyatları aşağı çekmeyecektir. Çok çeşitli seçenekler olarak karşımıza çıkan turizmin başkenti aksine fiyatlarını yükseltmeye devam edecek.

Yabancıya satışın son dönemde artış gösterdiği gözlemlenirken, henüz durgunluk yaşanan Bodrum’da yabancı yatırımcıların ilgisi tekrar çekilecektir. Özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçilerin gayrimenkul sektörüne hareket kazandırması bekleniyor.

Bodrum ilçesinde yaşanan bir diğer önemli hususta inşaat firmalarının yaşanan süreç karşısındaki tutumlarıdır. Ürettikleri konutları aynı zamanda kendileri satmak istiyor. Ancak fark edilmesi gereken en büyük konu imalat ve pazarlama sektörlerinin aslında bambaşka konular olmalarıdır. Bu alanlar kendi içlerinde belirli uzmanlıklar gerektirmekte. Yol ağzına koyulan satış ofisleri ise bu süreçte pek yararlı olmayacaktır.

Turizm sektörü etkileşimine bakıldığında ise otel turizmine yönelik yapılacak tercihler ilk etapta düşük olabilir. Ancak ilerleyen dönemde yazlık konut kiralamalarında büyük hareketlilik söz konusu olacaktır. Hatta yaşanan süreç bakıldığında yazlık konut kiralamaları 3 kat artış gösterebilir. Fakat bu süreç karşısında normalleşme çabasına karşın sektöre bir süreliğine durgunluk hakim olacak.

Alış ve satışlarda yaşanacak değişimler nelerdir?

Süreç itibariyle gayrimenkul alanında ciddi bir ‘aydınlanma’ söz konusu olmuştur. Küresel çapta ekonomik değişikliklerin baş gösterdiği duruma bakıldığında alternatif pazarlama kanalları devreye girdi. Lüks konut satışlarında ilan siteleri istenilen sonucu vermediği gibi bu süreçte de inanılmaz bir kayıp yaşadı. Ancak geleneksel yöntem ile satış yapmak isteyen mülk sahipleri ve inşaat firmaları yaşanan hastalık sürecinde istedikleri gibi bir cevap alamayacaklardır. Bu nedenle satış ve pazarlama kabiliyetinde artış gerekiyor.

Konut satışlarında değiştirilecek pazarlama stratejileri karşısında istenilen sonuç alınacaktır. İlan sitelerinde verilen mülk detayları için PR yöntemi geliştirilmelidir. Bu tutum sergilenmediği vakit seri ilan sitelerinde diğerlerinin arasında mülk ilanınız çabucak kaybolacaktır. Bu nedenle pazarlamayı güçlendirmesi beklenen en önemli gündem konusu halinde şu an Gayrimenkul PR modeli bulunuyor. PR modeli ise artık mülk girişlerine ilan tabelası asılıp veyahut ilan sitelerinde fotoğraflar koyularak bekleme sürecinin önüne geçmek; dijitalleşme modelini hızla benimsemektir.