Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Gayrimenkul sektörü pandemiye rağmen geçen yılı geride bıraktı

Pandemi sürecindeki gayrimenkul sektörü, hükûmet teşvikleriyle birlikte gözle görülür toparlanma gerçekleştirdi. Ertelenen talebin dile getirilmesiyle birlikte satışlar artarken bu yılın ilk çeyreğindeki satışlar, geçen yılı geçti.

Geçen yılın ilk altı ayında 505 bin adet konut satılırken bu yılın aynı döneminde 624 bin adet konut satıldı. Bu artış yüzde 23,5’lik yükselişi işaret etti.

Salgına rağmen satışlar arttı

Pandeminin ağırlaştığı ve ekonomik durgunluğun da belirginleştiği nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan 2020’nin ikinci çeyrek dönemindeki konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı.

Bu yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirilen konut satışları ise 283 bin 731 adedi buldu. İpotekli satışlarda yüzde 206,7 arttı.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısında artış

Bu yılın ilk altı ayında yapı ruhsatı verilen bina sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,5 artarken yapı ruhsatı verilen binaların yüz ölçümündeki yükseliş yüzde 40,8 oranında oldu.

Yapı ruhsatı değerindeki artış yüzde 54,8 oranında gerçekleşirken yapı ruhsatının verildiği daire sayısı da yüzde 72,9 yükseldi.

Ticari Gayrimenkul Endeksi de arttı

Verilerin açıklandığı GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-2. Çeyrek Raporu‘na göre Türkiye Ticari Gayrimenkul Endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre, 6,31 seviyesinde artarak 2020 yılı haziran sonu itibariyle 153,32 puana çıktı.

Bu artış, bir aylık bazda değerlendirildiğinde ise 1,38 seviyesindeki artışa işaret edildi.

Endeks, 2020 yılına 146,97 puanla başladı. Bu puan, altı ayda 8,84 seviyesindeki artışa işaret etti.

Yapı kullanma izinlerinde de azalma görüldü

Yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısındaki artış yüzde 35,6 oranında, yüz ölçümü olarak bakıldığında ise yüzde 32,5 oranında düşüş kaydedildi. Ayrıca belge verilen binaların değeri yüzde 27,2 oranında azalırken belgenin verildiği daire sayısı da geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 32,1 oranında azaldı.

Yabancıya konut satışında gerileme

Pandemi sürecindeki yılın ikinci çeyreğinde yabancılara yönelik konut satış işlemlerinin toplam konut satışı işlemleri arasındaki payı yüzde 0,9 oranında oldu.