Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkulde gözle görülür toparlanma… Konut satışları 2. çeyrekte arttı

Geçen yılın ilk yarısında 505 bin adet konut satılırken bu sayı, bu yılın ilk yarısı için 624 bin olarak kayda geçti. Oransal olarak geçen yıla göre artış yüzde 23,5 seviyesinde gerçekleşti. “Gözle görülür” olarak nitelendirilen toparlanmanın ise hükûmet önlemleri sayesinde olduğu kaydedildi.

Yapı Kredi Bankası sponsorluğunda hazırlanan GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-2. Çeyrek Raporu yayımlandı. GYODER tarafından yayımlanan veriler, gözle görülür toparlanmaya işaret etti. Raporda kredi faizlerindeki düşüş seviyesinin fazlalığıyla ertelenen talebin devreye girmesi artışı tetiklediği belirtildi.

Yatırım fonları da eklendi

GYODER Gösterge‘de artık gayrimenkul yatırım fonları da eklenmeye başlandı. Söz konusu veriler, ilk kez Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-2. Çeyrek Raporu‘nda yer aldı.

“Konut”, “Krediler”, “GYO-Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı”, “GYF-Gayrimenkul Yatırım Fonu“, “Ofis”, “AVM”, “Lojistik” ve ‘Turizm” gibi sektörün tüm alt bileşenlerini kapsayan raporda gayrimenkul yatırım ortaklıklarının finansal değerlendirmeleri ile ilgili verilerin yanı sıra Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Kamuyu Aydınlatma Platformu tarafından yayımlanan veriler de bulunuyor.

Salgına rağmen satışlar arttı

Pandemi nedeniyle nisan ve mayıs aylarında belirginleşen ekonomik durgunluğa rağmen bu yılın ikinci çeyreğindeki konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Bu dönemdeki konut satışları, 2019’un ikinci çeyreğine göre yüzde 14 artarak 283 bin 731 adede ulaştı.

İpotekli satışlarda artış

Geçen yılın aynı dönemine göre bu artış, ipotekli konutlarda yüzde 206,7 oldu. Öte yandan diğer satışlar kategorisinde, söz konusu verilerin açıklanmaya başlandığı günden bu yana çeyreklik bazda en düşük satış adedi kaydedildi.

Diğer satış kategorisindeki azalma, geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 28,3 oranında gerilemeye işaret etti.

Yabancıya satışlarda yüzde 93,5’lik artış

GYODER tarafından yayımlanan rapora göre konuta olan iç talebin yüksekliği, küresel salgın ve pandemiye bağlı olarak uçuş kısıtlamaları yabancıya olan konut satışları, toplam satışlar içerisinde gerileyerek yüzde 0,9 olarak kayda geçti.

Ancak yabancıya yönelik konut satışları, haziran ayında, önceki aya göre yüzde 93,5 oranında oldu.