Kategoriler
Toki Haberleri

Heyelanın yıktığı Eğridere, konutlarına kavuşuyor

13 Şubat 2019’da aşırı yağışlar sebebiyle İzmir’in Bornova ilçesi Eğridere Mahallesi’nde heyelan meydana gelmişti. Heyelan sebebiyle can kaybı ve yaralı olmamıştı. Ancak çok sayıda konut ve ahır yıkılmıştı. Ayrıca elektrik direklerinde, içme suyu altyapı hatları gibi yapılarda hasarlar meydana gelmişti. Alan, 26 Haziran 2019 tarihinde 1232 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile “Afete Maruz Bölge” ilan edilmişti.

Toprak kaymasından etkilenen vatandaşlar için hak sahipliği çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda Eğridere Mahallesi’nin yukarısında yer seçimi yapılan alanda 34 konut inşa edilecektir. Bu konutların inşaatına yaklaşık bir ay önce başlanmıştır. İnşaatın bedeli 23 milyon TL olmaktadır. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, inşaat çalışmalarının son durumu hakkında ise bilgi vermiştir. Vali Köşger, Bornova Kaymakamı Fatih Genel ve AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı’nın da hazır bulunduğu Eğridere Mahallesi ziyaretinde, vatandaşlarla sohbet etmiştir.

Ahırlar İçin 750 Metrekare Alan

Vali Köşger, bölgedeki konut, ahır ve cami müştemilatının heyelandan etkilendiğini dile getirmiştir. Köşger; “O tarihten bu yana devletimiz, Eğridereli vatandaşımızın yanında olmuştur. Afete maruz kalan köylülerimizin evlerini boşaltmalarının ardından vatandaşlarımızın kiraları karşılanmaya başlanmıştır. Günümüze kadar da köylülerimizin ev kiralarını karşılamaya devam ettik. 2022 itibariyle de köylülerimizin tamamının mutabakatı ile yeni bir inşaat başlamıştır. Burada 34 adet konut yapılıyor. Ayrıca ahırlar için vatandaşlarımıza 750 metrekare alan tahsis edilmektedir. Bu alanlarda vatandaşlarımız ahırlarını kendileri inşa edecek. Vatandaşlarımız bu proje kapsamında en çok ahırları önemsemiştir. Ahırların geniş olmasını arzu ettiler. Onların istekleri istikametinde daha geniş bir ahır alanı tahsis ettik; çünkü burada vatandaşlarımız geçimlerini büyükbaş hayvancılıkla temin etmektedir. Burada inşallah üretime devam edecekler.” açıklamaları yaptı.

Teslimlerin Mayıs Ayında Yapılması Planlanıyor

Vali Köşger, “Devletimiz İzmir depreminde olduğu gibi herhangi bir afet yaşandığında vatandaşımızın yanında olmaya devam ediyor.” demiştir. Ayrıca Köşger sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Burada 23.000.000 TL proje bedeli olan bir inşaat süreci başlamış durumdadır. Proje, su basma seviyesine gelmiştir. İnşallah çalışmaları kısa sürede bitirip vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Ayrıca Eğridere köyümüz bundan sonra burada yaşamaya devam edecek. Konutların Mayıs ayının sonuna kadar teslim edilmesi planlanmaktadır.”

Mahalleliler Konutlara Yerleşmeyi Bekliyor

Eğridere Mahallesi sakinlerinden Helime Yalın isimli vatandaş; “Doğma büyüme buralıyım. 72 yaşındayım, böyle bir şey yaşamamıştım. Heyelandan sonra alan parça parça kaydı. Heyelan yaşandığı zaman buradaydım ama korkmadım. Çok şükür ölen yok. Şimdi yukarı tarafa konutlar yapıldı. İnşaat bitince gidip eve yerleşeceğim. Hayırlısı olsun.” ifadelerini kullanmıştır. Ayrıca Adem Boğaziçi isimli vatandaş ise; “Konutların yapılmasını beklemiştik. Geçtiğimiz ay yapmaya başladılar. Ahır yapmamız için arsa tahsis edecekler. Cumhurbaşkanımızdan ricamız, konut ödemelerinin bizim için uygun bir plan dahilinde yapılmasıdır.” şeklinde konuşmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…