Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

İlk defa ev alacaklara 0.99 faiz ile konut kredisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı ardından önemli açıklamalar yapmıştır. Başkan Erdoğan, ev alacaklar için müjdeli bir haber verdi. Buna göre ilk defa ev alacaklara 0.99 faiz ile konut kredisi kullanma imkanı bulunmaktadır.

Konutta 3 yeni paket müjdesi

Başkan Erdoğan, konut alım-satımını kolay hale getirecek 3 yeni paket açıklamıştır. Başkan Erdoğan; “Kısa vadede konut satışını artırmayı hedefliyoruz. 10 yıl vadeli yüzde 0.89 faizli konut kredisi verilecek.” açıklamasını yapmıştır. Ayrıca Erdoğan, döviz hesaplarının veya fiziki altınların Merkez Bankası’na satılarak alınacak konutlar için; ise 0,89 faizle kredi verileceğini belirtti.

Başkan Erdoğan;  “Vatandaşlarımızı konut sektöründeki arızi dalgalanmadan korumayı amaçlıyoruz. Bunun için konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz.” dedi.

İlk defa ev alacaklara 0.99 faiz ile konut kredisi

Birinci paket ile; ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşımıza, 2 milyon TL’ye kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanmaktadır. İkinci paket, birinci ve ikinci el konutları da kapsamaktadır. Böylece ilk defa ev alacaklara 0.99 faiz ile konut kredisi kullanarak daire sahibi olma fırsatı sunulmuştur.

Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022’den evvel açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası’na satılarak karşılanması koşuluyla alınacak konutlar bu paketten yararlanabilecektir. Konut değeri 2 milyon TL ile sınırlı bu paket 10 yıla kadar vadelidir. Üstelik aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içermektedir. Bu paketin bir amacı da döviz ve altın varlıklarının TL’ye dönüşümünü teşvik etmektir.

Konut kredisi faiz oranları düştü mü?

Tamamlanmamış projeler için 20 milyar TL kaynak

Mayıs başı itibarıyla yüzde 40’ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar TL’lik kaynak ayrılmıştır.

1 sene boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde yayınladıkları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalar belirli bir rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan faydalanabilecektir. Bu sayede inşaat durumundaki projelerin hızla tamamlanarak kısa vadedeki konut arzının artmasını planlıyoruz. Bununla birlikte fiyatların denge sağlanmasını hedefliyoruz.

Toki’ye 30 milyar TL’lik finans sağlanacak

Başkan Erdoğan, bunların dışında TOKİ aracılığıyla yürüttükleri vatandaşlara uygun fiyatla sunulan, düşük maliyetli ve düşük satış fiyatlı sosyal konut projelerinin de hız kazandığına dikkat çekmiştir. Ayrıca Başkan Erdoğan şu açıklamaları yapmıştır; “Düşük gelir grubundaki vatandaşlarımızı konut sahibi yapmak için sosyal konut projeleri oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun için TOKİ’ye 30 milyar TL’lik finans sağlayacağız. Sosyal konut projelerinin istismarını önlemek amacı ile; bu yolla edinilen konutların 5 sene süreyle satışına izin verilmeyecektir. Üstelik küçük ölçekli müteahhitlere kent içindeki küçük parsellere konut yapabilmelerini sağlamayı planlıyoruz. Bunun için metrekaresini belli bir fiyatın üzerinde satmamaları koşuluyla uygun maliyetli kredi kullandıracağız. Böyle alanların rezerv konut alanı ilanı yoluyla çeşitli vergilerden istisna olmasını temin ediyoruz. Bununla beraber maliyetlerin düşürülmesi yoluna da gideceğiz. Rezerv alanlarda yapılan, uygun maliyetli krediyle desteklenen konutlar 5 sene süreyle satış tahdidine tabi olacaktır.”

Başkan Erdoğan, sistemin sağlıklı işleyişini sağlamak amacıyla denetimde TOKİ ve Emlak Konut gibi bu alanda birikimli kuruluşları da kullanacaklarını duyurdu. Ayrıca Erdoğan; “Kentsel dönüşüm çalışmaları, konut arzını artırmak amacıyla destek verdiğimiz bir başka alandır. Ada düzeyinde yalnızca hak sahiplerine yönelik uygun maliyetli kredilerle kentsel dönüşüm projeleri hızlandırılmaktadır. Özellikle hak sahipleri ile müteahhitlerin bir araya gelerek yürütecekleri bu projelerin denetimini de yine ilgili kuruluşlarımız aracılığıyla daha sıkı biçimde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızı hızlı, güvenli ve ekonomik biçimde konut sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Bu destek paketleri ve uygulamalarımızın hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…