Kategoriler
Toki Haberleri

İlk evim ilk işyerim başvuruları nasıl yapılır?

Söz konusu projeler Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilecektir. Toplu konut projelerine başvurular bugün başlamıştır. Vatandaş bunun üzerine İlk evim ilk işyerim başvuruları nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını araştırmakta ve merak etmektedir.

Başvurular 14 Eylül 2022 tarihi ile 31 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Ayrıca bu başvurular Ziraat Bankası, Halkbank şubeleri ve E-devlet üzerinden yapılacaktır. 5 yılda toplam 500 bin konut inşa edilecektir. Ayrıca 250 bin konut yapmaya uygun arsa hazır hale getirilip satışa sunulacaktır. Bunların dışında yine 10 bin işyeri satışa sunulacaktır. İlk etapta ise toplam 250 bin konut ve 100 bin arsa satışa sunulacaktır. Ayrıca Ankara’da 100, Adana’da 500, İzmir’de 700 olmak üzere toplam 28 ilde 10 bin sanayi sitesi inşa edilip satışa sunulacaktır.

E-devlet üzerinden başvuru nasıl yapılır?

E-devlet üzerinden başvurularını yapmak isteyen vatandaşların bazı kriterlere dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle E-devlet sitesinde giriş yapıp kullanıcı adı ve şifreyi girmeleri gerekmektedir. Daha sonra https://www.turkiye.gov.tr/toki-konut-is-yeri-basvurusu adresi girmeleri gerekmektedir. Bu sayfaya geldiklerinde bir uyarı ile karşılaşılmaktadır.

E-devlet üzerinden başvuru yapılırken TC kimlik numarası önemlidir. Çünkü yoğunluk yaşanmaması için bir dizi önlemler alınmıştır. Bunlardan biri de TC kimlik numarasına göre başvuru yapmaktadır.

Bu uygulamaya göre 14 Eylül 2022 tarihinde ancak TC kimlik numarasının son rakamı 0 olan vatandaşlar yapabilmektedir. 15 Eylül tarihinde ise TC kimlik numarasının son rakamı 2 olan vatandaşlar yapabilmektedir. Bu şekilde 18 Eylül tarihine kadar devam edecektir. Kısıtlama 19 Eylül 2022 tarihinden sonra kalkmaktadır. herkes bu tarihler arasında istediği gibi başvurularını yapabilecektir.

Yapılan açıklamada başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun hizmete erişime engel olmasını önlemek amacıyla başvurular kademeli olarak alınacaktır. T.C. Kimlik Numarasının son hanesi;

0 olan vatandaşlar 14 Eylül 2022 Çarşamba,
2 olan vatandaşlar 15 Eylül 2022 Perşembe,
4 olan vatandaşlar 16 Eylül 2022 Cuma,
6 olan vatandaşlar 17 Eylül 2022 Cumartesi,
8 olan vatandaşlar 18 Eylül 2022 Pazar,
19 Eylül 2022 Pazartesi gününden itibaren herhangi bir sınırlama olmayacaktır. Bütün vatandaşlar söz konusu hizmeti kullanarak başvurularını yapabilecektir.

İlk evim ilk işyerim başvuruları nasıl yapılır?

E-devlet üzerinden nasıl başvuru yapılacağını anlatmıştır. Bir diğer başvuru şekli ise Halk Bankası ve Ziraat bankası üzerinden yapılmaktadır. Her projenin başvuru yapacağı banka farklıdır. Hangi projeden konut almayı düşünenler hangi banka şubesine başvuracağı TOKİ’nin web sitesinde açıklanmıştır.

İlk evim ilk işyerim projesi başvuru şartları neler? Fiyatları ne kadar?

Konut başvuru şartları neler?

T.C. vatandaşı olması,

Projenin yapılacağı il sınırları içerisinde en az 1 yıl oturmuş olması veya proje il nüfusuna kayıtlı olması,

Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca TOKİ’den daha önce ev sahibi olmama gerekmektedir.

İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç),

Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması,

Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir,

Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecektir.

Başvuru Bedeli olarak 500 TL ödenmesi gerekmektedir.