Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

İnşaat sektörü için vergi ve faiz indirimleri artırılmalı

Altan Elmas, inşaat sektöründeki hareketliliğin artması için birinci el konutlara yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini kaydetti. Ofis ve ticari alanlar için KDV indiriminin uygulanabileceğini dile getiren Elmas, kredilerdeki faiz oranının biraz daha düşürülebileceğini belirtti.

Birinci el ve ikinci el satışlarının arasındaki dengenin sağlanmasının önemli olduğunu; kampanya düzenleyicilerin de buna dikkat ettiğini belirten KONUTDER ve Sur Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Mesela 0,64 birinci elde, 0,74 ikinci elde. Ama buna rağmen Haziran ayındaki rakamlara baktığımız zaman yüzde 70’nin ikinci el yüzde 30’nun birinci el olduğunu görüyoruz. Bu daha önce yarı yarıyaydı. Bizim hızlıca insanlarımızın tercihlerini birinci elden yana döndürmemiz lazım.” dedi.

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, ekonomik teşviklerin satışların artmasında işe yaradığını ancak birinci el satışlarında yeterli olmadığını kaydederek “O zaman bizim ilave bazı mekanizmalarla birinci eli daha cazip hale getirecek şeyler yapmalıyız.” diye konuştu.

Vergi indirimi yapılabilir

Özellikle KONUTDER üyesi firmalar başta olmak üzre birinci el üreticilerinin fiyatlarını artırmadığını kaydeden KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Elmas, inşaat sektörünün canlandırılması için birinci el konut alımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Bunun için vergilerin bazılarına indirim yapılabileceğini dile getiren KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı, kampanyaya dâhil olmayan ofis ve ticari alanlar için KDV indirimine gidilebileceğini kaydetti.

Faizler biraz daha düşürülebilir

Altan Elmas, “Bir de faiz makasını biraz daha açmak olabilir. 0,64 değil de 0,54 faiz uygulanabilir. Çünkü 0,74 de makul bir rakam. Birinci elin rekabet şansı böylece biraz daha artırılabilir.” diye konuştu.

Haziran ayındaki önceki dönemlere göre büyük artış gösteren konut satış istatistiklerini değerlendiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, sektördeki hareketliliğin beklenmedik düzeyde olduğunu ve bu canlanmanın kampanyalar sayesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Elmas, kampanyanın sürmesi gerektiğini “Ancak kamu bankalarının 0,64 faiz oranını, bir yıl ödemesiz ve 15 yıl vadeli sunduğu bu mekanizmayı daha ne kadar ay devam ettireceği de kritik bir konudur. Çünkü bugün piyasayı hareketlendiren bu kampanyadır.” sözleriyle işaret etti.