Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul konut fiyatları son 1 yılda yüzde 241 arttı

İstanbul konut fiyatları, Endeksa.com’un verilerine göre son 1 yılda yüzde 241, kiralar ise yüzde 145 oranında artış göstermiştir. Dünyanın önemli metropolleri arasında bulunan İstanbul, ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarındaki faaliyetleri ile birlikte geri dönüşü yüksek yatırım fırsatları ile gayrimenkul yatırımcılarının daima ilgisini çekmektedir. Endeksa’nın güncel verileri doğrultusunda İstanbul’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 20.208 TL’dir. Ayrıca ortalama konut fiyatı 2.424.960 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl olmuştur.

İstanbul’da devamlı olarak yukarı yönlü bir hareket halinde olan konut fiyatları son 3-4 yılda konut arzında kırılganlık yaşamıştır. Bununla birlikte inşaat maliyetlerindeki artış, döviz kurundaki dalgalanmalar ve Covid-19 salgını sebebiyle oldukça yüksek hızlı artışların olduğu bir sürece girmiştir. TÜİK’in Ağustos verilerine göre; İstanbul 18.485 konut satışı ve yüzde 15 pay ile ilk sırada yer almaktadır.

İstanbul konut fiyatları Ümraniye’de yüzde 283, Avcılar’da yüzde 237, Küçükçekmece’de yüzde 224 arttı

İstanbul konut fiyatları ve kiralar şehirler arası göçle birlikte şehir içi hareketliliğe de sebep olmuştur. Bilhassa Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi merkezi ilçelerde kiralar hızlı yükselişe geçmiştir. Bu sebeple genç profesyoneller, öğrenciler, işçiler başta olmak üzere vatandaşlar kentin merkezinden daha uzak ilçelere taşınmaya başlamıştır. Küçükçekmece, Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçeler bu yeni göç dalgasıyla “merkezden” gelen genç profesyonellerin yeni yaşam yerler haline gelmiştir. Son 1 yılda konut fiyatları Ümraniye’de yüzde 283, Avcılar’da yüzde 237, Küçükçekmece’de yüzde 224 artışmıştır. Ayrıca Bahçelievler’de yüzde 223 ve Başakşehir’de yüzde 205 artış göstermiştir. Bu gelişmenin yaşanmasında ulaşım başta olmak üzere kamu yatırımlarının da önemli bir etkisi bulunmaktadır. Metro ağlarının genişlemesi hat boyunca gayrimenkullerin değerinin artmasına sebep olmuştur. Bununla birlikte vatandaşların şehir içinde hareket alanının genişlemesine yardımcı olmuştur. Genç profesyoneller eskiden iş sebebiyle daha merkezdeki ilçelerde yaşamak mecburiyetindeydi. Ancak ulaşım ağının genişlemesi sebebiyle artık daha makul fiyatlarla yaşayabileceği ilçelere taşınabiliyor.

İstanbul’da yıllık değer artışı en yüksek ilçeler Şişli oldu 

Endeksa’nın Eylül sonu verilerine göre; İstanbul konut fiyatları yıllık değer artışı yüzde 241 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ayrıca ortalama konut metrekare satış fiyatı 20.208 TL, ortalama konut fiyatı 2.424.960 TL olmuştur. Bununla birlikte konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl olmuştur. İstanbul’da yıllık değer artışı en yüksek ilçeler sıralamasının en üstünde sırasıyla Şişli, Beyoğlu ve Ataşehir yer almaktadır.

Şişli’de konut fiyatları son 1 yılda yüzde 347 artış göstermiştir. Şişli’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 35.865 TL olmuştur. Ayrıca ortalama konut satış fiyatı 4.052.745 TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Beyoğlu’nda son 1 yıldaki değer değişimi yüzde 333 olmuştur. Ayrıca ortalama konut metrekare satış fiyatı 31.441 TL, ortalama konut fiyatı 3.164.100 TL olmuştur. Ataşehir’de yüzde 300 artan fiyatlar ortalama konut metrekare satış fiyatının 26.955 TL’ye yükselmesine sebep olmuştur. Üstelik Ataşehir’de ortalama konut fiyatı 3.099.825 TL olmuştur.

Metrekare satış fiyatı en yüksek ilçeler Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy

Endeksa’nın güncel verileri doğrultusunda; ortalama konut metrekare satış fiyatı en yüksek ilçe Sarıyer olmuştur. Ardından sırasıyla Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy gelmektedir. Ortalama konut metrekare fiyatı Sarıyer’de 65.593 TL’yi bulmuştur. Ayrıca Beşiktaş’ta 63.246, Kadıköy’de 46.775 ve Bakırköy’de 46.070 TL’ye ulaşmıştır. Endeksa verilerine göre ortalama metrekare kira baz alındığında kira değerinin en yüksek olduğu ilçeler sırasıyla Sarıyer, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli olmuitur. Bahsi geçen ilçeler konumu itibariyle çok değerli olmakla birlikte herkesin oturmak istedi yerler durumundadır. Bu durum da ister istemez kiralara yansımaktadır. Sarıyer’de ortalama metrekare kira 216 TL, ortalama kira ise 25.475 TL’dir. Beyoğlu’nda ortalama metrekare kira 177 TL, ortalama kira 17.679 TL olmaktadır. Ayrıca Beşiktaş’ta ortalama metrekare kira 176 TL, ortalama kira 21.197 TL olmaktadır.

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Endeksa’nın verilerini değerlendirmiştir. Öğüt; “İstanbul’un iç pazar ile birlikte yabancıya konut satışı noktasında zirvede yer alması yalnızca kendi sınırlarında değildir. Ülke genelinde de konut pazarının şekillenmesine etki etmesini sağlamaktadır. İstanbul konut fiyatları artışı ve şehrin kaotik yapısı sebebiyle kentin etrafında bulunan Tekirdağ, Yalova, Sakarya, Kocaeli gibi şehirlerin Sapanca, Kartepe, Şarköy, Çınarcık gibi ilçeleri son dönemde oldukça büyük bir ilgi görmektedir. Bunun yanı sıra özellikle salgın sürecinde İstanbul’dan sahil şeridindeki ilçelere göç başlamıştır. Bu göç ile Bodrum, Urla, Seferihisar, Çeşme, Datça gibi yerlerde fiyatların beklentinin çok üzerinde artmasına sebep olmuştur. Özetle, İstanbul gayrimenkul piyasasının en önemli şehridir. Ayrıca bu şehirde yaşanan herhangi bir piyasa hareketi ülke piyasasını etkiliyor.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…