Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

İstanbul ve diğer şehirlerdeki kiralar düştü

Bu yılın üçüncü çeyreğinde ülke genelindeki kiralar bir önceki çeyreğe göre düşüş gösterirken Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da kira fiyatlarının yükselişi devam etti. Hürriyet Emlak ve Endeksa.com‘un iş birliğiyle hazırlanan kira endeksi verilerine göre Türkiye genelindeki ev kiraları ortalama bin 307 lira olarak hesaplandı. Verilere göre ülke genelindeki ortalama kira bedeli metrekare başına 12 lira olarak kayda geçi. Yüksek kiralarda Muğla birinci, İstanbul ikinci, İzmir üçüncü oldu. 

Kiralar dört ilde artış gösterirken ülke genelindeki fiyatlar 1,43 puan oranında düşüş gösterdi. Yüksek kira ve ev değerleriyle de anılan İstanbul’daki kira fiyatları da bir önceki çeyreğe göre düştü. Bu yılın üçüncü çeyreğinde İstanbul genelinde yılın ikinci çeyreğine göre 2,25 puanlık azalış görüldü.

Kira değerleri yükselen şehirler

Kira endeksi sonuçlarına göre kiralardaki en fazla artış, Antalya’da kaydedildi. Antalya’yı Bursa, Bursa’yı İzmir, İzmir’i ise Ankara takip etti.

Yılın ikinci çeyreğine göre, üçüncü çeyrekte kiralar Ankara’da 1.36 puan, İzmir’de 3.14 puan, Bursa’da 3.54 puan, Antalya’da ise 10.5 puan arttı. Hürriyet Emlak ile Endeksa.com‘un sunduğu verilere göre ortalama kiranın bin 307 lira olduğu belirlenirken geri dönüş süresinin ise 18 yıl olduğu kayda geçirildi. Bu dönemde 1+1 tipindeki dairelerin birim başına kiraları en yüksek olduğu, geri dönüş süresinin de en kısa olduğu yapılar olarak kayda geçti.

Kira değerlerinin en yüksek olduğu şehirler

Bulgulara göre Muğla’nın kiraların en yüksek olduğu il olduğu belirlendi. Muğla’yı İstanbul, İstanbul’u İzmir, İzmir’i Antalya, Antalya’yı ise Gaziantep takip etti. Muğla’nın kira ortalaması bin 568 lira olarak kayda geçti. Kira ortalamaları İstanbul’da bin 486 lira, İzmir’de bin 475 lira, Antalya’da bin 334 lira, Gaziantep’te ise bin 289 lira olarak belirlendi.

Kira değerleri yükselebilir

Elde ettikleri verileri yorumlayan Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, kiraların yükseleceği öngörüsünde bulundu. Bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin verileri yorumlayan Yılmaz, “Verilere baktığımızda, 3. çeyrekte kira endeksinin Türkiye genelinde bir önceki çeyreğe göre düşüş gösterdiğini görüyoruz. Kira endeksinin İstanbul’da düşerken, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da yükselmeyi sürdürmesi ise verilerin en öne çıkan noktalarının başında geliyor. Konut kredi faizlerinin düşmesi potansiyel alıcıları harekete geçirdi. Satılık konutlara olan bu ilgi kiralık konutlara olan talebi bir miktar düşürse de orta vadede kira endeksinin yükselişe geçeceğini öngörebiliriz.” açıklamalarında bulundu.