Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir emlak piyasası hareketlenmeye başladı

İzmir’de yükselen Trend konut piyasası raporuna göre İzmir’de 85 bin konut satılmayı beklemektedir. Kent ortalama konut fiyatları 475 bin 275 lira olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca İzmir’de 40 milyar 449 milyon 375 bin stokunun olduğu belirlenmiştir. İzmir için hazırlanan raporda İzmir emlak piyasası son yıllarda ciddi bir atılım gösterdiğini belirtmiştir. Türkiye ortalamasının üzerinden büyüyerek birtakım gösterge de İstanbul ve Ankara’yı geride bıraktığı ifade edilmiştir. Rapordaki konut fiyat endeksi ve konut satışları göstergeleri ilgi çekmektedir. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası raporlarda İzmir’deki konut piyasası gayrimenkul sektöründe gelişiminin yer verildiği söylenmiştir. Ayrıca dünya çapında bir büyüme yaşadı da dikkat çekilmiştir.

İzmir emlak piyasası hareketlendi

İzmir ekonomisinin Türkiye ekonomisinde 2019 yılı itibari ile yüzde 6,1 pay alırken gayrimenkul faaliyetleri ise İzmir’deki ortalama üzerinden pay aldığı belirtilmiştir. Buna göre gayrimenkul sektöründe 2019 yılı itibariyle İzmir GHYS yüzde 3 pay almaktadır. İzmir’in iktisadi faaliyetlerine göre ise ülke GSHİY aldığı paylara göre Türkiye gayrimenkul faaliyetleri yüzde 6,8 İzmir’den sağlandığı belirtilmiştir. Gayrimenkul faaliyetlerinin de İzmir ekonomisi hesaplarında ilk 5 kentten dördünü oluşturan İstanbul Ankara ve Bursa ve Kocaeli kendinin ekonomisine katkısı baz alındığından daha çok pay aldığı belirtilmiştir.

Pandemide konut kredisi tutarları düştü

İzmir’deki konut satışlarının 2021 yılı içerisinde ciddi bir atak yaşadığı görülmektedir. Bankaların liderlik ettiği ve düşük faiz oranlarını içeren kredi döneminde ihtiyaç dışı alınan ve stok amacıyla tutulan konut alımlarında neden olmuştur. İzmir’deki konut kredi tutarları Pandemi öncesi ve pandemi sürecine dikkate alınarak incelendiğinde ise Aralık 2020 itibariyle zirvenin yakalandığı 2021 yılı ile birlikte de cazip faiz oranlarının olmaması ile birlikte durağa anlaşma sürecine girildiği görülmektedir. Bu şekilde İzmir’deki konut fiyatlarındaki artış ve hareketlenmeyi görmek mümkündür.

İzmir’de bekleyen 85 bin konut emlak piyasasını hareketlendirmiştir. Aynı zamanda sizler de bu konu hakkında güncel olarak takipte bulunabilir ve bilgi alabilirsiniz. İzmir’in emlak piyasasındaki canlılığı hakkında da bu şekilde bilgiler almak mümkündür. Pandemi döneminin de getirisi olan emlak fiyatları ve taleplerindeki artışın etkilerini de bu yazıda gözlemlemek mümkündür. Bu şekilde sizler İzmir’deki emlak piyasası hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…