Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kâğıt toplayıcıları sigortalı çalışan oldu

Çankaya Belediyesinin imza attığı projeyle birlikte kâğıt toplayıcıları belediye güvencesinde sigortalı geri dönüşüm işçisi oldu. BirGün gazetesinden Mahir Bağış’ın haberine göre; Ankara’daki kâğıt toplayıcılarının çoğunluğu, ekonomik güçlükler başta olmak üzere birçok sebeple yaşadığı yerden ayrılarak göç edenlerden oluşuyor.

Göç edenler kendi uğraşlarıyla sağladıkları araçlarla kentin kâğıtlarını seyyar bir şekilde topluyor. Kâğıt toplayıcılarının bir kısmı geri dönüşüm işçiliği yapmaya başladı. Bunun için Çankaya Belediyesi, bir firmayla anlaştı. İşçi olarak çalışmaya başlayan toplayıcılar, belediye güvencesi altında çalıştıkları için şimdiki koşullarının daha iyi olduğunu söylüyor.

Kötü davranışlarla karşılaşıyorduk

“9-10 yaşlarından beri kâğıt toplayıcılığıyla uğraşıyorum.” diyerek 1990’lı yıllarda siyasi sebeplerden dolayı Hakkâri’den ayrılarak Ankara’ya geldiğini söyleyen Hacı Karaman,  “Gece yarılarına kadar çalıştığım için sokaklarda birçok olumsuz durumla karşılaşıyordum. Şimdi ise belediyenin verdiği güvence sayesinde rahat ettim.” sözlerini kaydetti.

Ekonomik nedenlerden dolayı Gaziantep’ten Ankara’ya göç etmek zorunda kaldığını söyleyen ve beş yıldır kâğıt toplayıcılığı yapan Kemal Ozanoğlu “Kâğıt toplamakta güçlük çekiyordum. AVM’ler, marketler kâğıtlarını vermemek için ellerinden geleni yapıyordu.” ifadelerini kullandı.

Çalıştığı dönemde kötü davranışlara maruz kaldığını belirten Ozanoğlu kullandığı araçtaki belediye logosu sayesinde ciddiye alındığını kaydetti. Hırsızlık suçlamasıyla bile karşı karşıya kaldığını aktaran Kemal Ozanoğlu “Artık bu tarz sıkıntılar yaşamıyorum.” dedi.

“Büyük tasarruflar sağladık”

Çevre sorumluluğuna dikkat çeken Çankaya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kudret Altuntaş, “Bu projeyi toplumsal ve sağlıklı kentler kapsamında ilk defa biz başlattık. Tonlarca kâğıt, karton, plastik, metal ve cam gibi ürünleri geri dönüştürerek büyük tasarruflar sağladık. Fakat ilçe belediyesi olduğumuz için projeyi büyütmekte zorlanıyoruz. Bakanlık inisiyatif alıp dönüşüm tesislerini yaygınlaştırmalı. Dünyanın doğal kaynaklarının hızla tüketilmesine karşı geri dönüşümü büyütüp geleceğe yaşanabilir kentler bırakmalıyız.” sözlerini kaydetti.

Çankaya Belediyesinin yaptığı uygulama son birkaç yıldır var. Çankaya Belediyesinin yayımladığı basın bültenine göre; belediyenin yaptığı uygulama bir ilki taşırken Brezilya ve Meksika modellerini incelenerek var olan uygulamalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan kanun ve yönetmelik kapsamına uyarlandı. Çankaya Belediyesi, toplama lisansına sahip firma ile sokak toplayıcıları arasında bağlantı kurmuş oldu.