Kategoriler
Emlak Haberleri Emlak Konut Haberleri Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar 2022

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar 2022 konusu merak edilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos 1999 Depremi’nin yıl dönümünde İstanbul’da gazeteciler ile buluştu. Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Ağustos Cuma günü Türkiye’nin en büyük dönüşüm örneği olan 60.000 konutluk Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tamamlanan 1’inci etap teslim töreni ile ilgili ön bilgilendirme yapmıştır. Ayrıca Kurum, Marmara depreminin üzerinden 23 sene geçmesine rağmen acıların henüz taze olduğunu belirtti. Ardından hayatını kaybeden bütün vatandaşlara rahmet dilemiştir.

Bakan Kurum; “Bugün 17 Ağustos ve yaşadığımız depreminin üzerinden 23 sene geçti. Acılarımız hala çok taze. Son asırda yaşadığımız depremlere baktığınızda 80.000 canımızı kaybettik… Deprem değil aslında sağlıksız binalar vatandaşımızın canını alıyor. Malına zarar veriyor. Bu anlamda dönüşümü süratli biçimde gerçekleştirmemiz gerekiyor.” ifadesini kullanmıştır. Ayrıca Bakan Kurum kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 81 şehide 3 milyon konutun dönüştürüldüğünü belirtmiştir.

Evine girmemiş hiçbir depremzede kalmayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bütün ekibi ile beraber vatandaşlara söz verdiği gibi konutlarını teslim ettiklerini bildirmiştir. Ayrıca Kurum; “2 sene önce Elazığ, Malatya’da büyük bir deprem meydana geldi. Olayın meydana gelmesinin ardından 2 saat sonra oradaydık. Elazığ ve Malatya’da yaklaşık 2 ay, sokak sokak bütün alanları gezdik.  Elazığ ve Malatya’da yaklaşık 30.700 konutun, yine 5.000 köy eviyle hepsinin mahalle mahalle zemin artı 5 katı geçmeyecek haliyle bir kentsel tasarım anlayışı çizdik. TOKİ başkanlığımız tarafından da 1 senede teslim edeceğiz dedik. Bunun ardından 1 seneden daha önce teslimlerimizi başlattık. Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar 2022 detayları haberimizin devamında yer almaktadır.

Bugün hamdolsun Elazığ ve Malatya’da yaklaşık 36.500’e yakın bağımsız bölümü teslimini gerçekleştirdik. İzmir’de yaşadığımız depremde de aynı afetlerde ne yapıyorsak İzmir’imizde de aynı anlayışla orada bulunduk. Bayraklı’da hızlı bir kentsel dönüşüm çalışmasına başladık. Burada da 5.061 konutla İzmir’in tarihinde böyle bir dönüşüm projesi yok. Süratli biçimde konutlarımızı 1 sene içerisinde tamamlayarak teslim etmeye başladık. Bu sene sonuna kadar İzmir’de evine girmemiş hiçbir depremzede kalmayacak.” ifadelerinde bulunmuştur.

Kentsel dönüşüm ile riskli yapı problemini bertaraf edeceğiz

Bakan Kurum, Esenler’de örnek gösterilecek bir kentsel dönüşümün başlatıldığını ifade etmiştir. Ayrıca Kurum; ‘’Projenin hiçbir tarafında rant bulunmamaktadır. Hiçbir tarafında vatandaşa rağmen bir iş yok. Tamamen İstanbul’a Esenler’e değer katacak ve örnek şehircilik modelini ortaya koyacak bir anlayışla tasarlanmıştır.” dedi.

Bakan Kurum; “60.000 konutluk bu projenin ilk etabında 4.941 konutun ihalesini yaptık. Konut başına 1.000.000 TL maliyet koyduğumuzda ortalama 5 milyar TL’ye varan maliyeti bulunmaktadır. Konutların 2.030’u tamamlanmıştır. Teslim etmeye hazır duruma getirdik. Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla vatandaşlarımıza konutları teslim edeceğiz. 2.833 konutu da etaplar şeklinde vatandaşlarımıza teslim etmek için bu dönüşümü süratli biçimde yapıp Esenler’deki riskli yapı problemini bertaraf edeceğiz.

Bugün İstanbul’un en büyük problemi depremdir, riskli binalardır. Bunun ardından yine büyük problem olarak karşımıza şu geliyor; yeşil alan, toplanma alanı azlığıdır. Bu proje bu eksiklerimizi giderecek bir anlayışla tasarlanmıştır. Ülkemizin şu an yüzde 66’sı deprem riski altındadır. Nüfusumuzun ise yüzde 71’i bu alanlarda yaşıyor. Her depremde de şunu gördük. Yani sağlıksız gerçekten içinde oturmamamız gerek binaların canlarımızı aldığını gördük, şahit olduk. Dolayısıyla bu çerçevede de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önemli bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattık.” dedi.

İstanbul’da 1.3 milyon riskli, 230.000 de acilen dönüşmesi gereken konut var

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 1.3 milyon riskli, 230.00 de acilen dönüşmesi gereken konut olduğunu dikkat çekti. Ayrıca Kurum; “Şimdiye kadar İstanbul’da 300.000 konutun dönüşümünü sağladık. Üstelik İstanbul’un 39 ilçesindeki toplam kentsel dönüşümde proje sayımız 140.000 ulaşmıştır. Bu bağlamda 412 milyon metrekarelik alanda 188 ayrı projede kentsel dönüşüm çalışmamızı yürütüyoruz.” açıklamasında bulunmuştur.

Ayrıca Bakan Kurum; “İstanbul’un 39 ilçesinin tamamında projelerimiz mevcut. Gün geçtikçe bunlara yenisini ekliyoruz. Örnek projeler olsun istiyoruz. İstanbul’un ölçeğine baktığımızda Fikirtepe kangren olmuş bir problemdir. Bu çerçevede 15.000 konutluk kentsel dönüşümü Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz aracılığı ile yürütüyoruz. Yarım kalmışlık vatandaşımızın mağduriyeti söz konusuydu. Emin olun vatandaşımız bu noktada bize tam anlamıyla güveniyor.” ifadelerini kullanmıştır.

İstanbul’un riskli bölgelerinde irade oluşturduk

Bakan Kurum, İstanbul’da yürütülen çalışmaları sıralamıştır. Kurum, ‘’Çamlıca Camimizin o sürecini koruyacak, İstanbul’a katma değer sağlayacak bir proje olarak hayata geçirdik.  Sütlüce, Kara mahallelerinde toplam 5.000 konutluk bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. 2.000 konutun ihalesi yapıldı. 800 tanesi tamamlandı ve teslim edildi.” dedi.

Bakan Kurum, Fikirtepe’de 1.100 konutun teslim edildiğini de ifade etmiştir. Üstelik Bakan Murat Kurum; “Kartal’da Yunus Apartmanı çökmüştü. 6 ay geçmeden konuklarımızı bitirdik, teslim ettik. Bununla birlikte vatandaşımız bizim bu duruşumuz karşısında şu an orada el birliği içerisinde 1.500 konutun dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. Kağıthane’de, bütün bölgede kapsamlı bir dönüşüm sürecini başlattık. Üstelik ortalama 800 konut yine bu sene içerisinde tamamlanıp vatandaşlarımıza teslim edilecek. Gaziosmanpaşa’da 6.000 konutluk projemiz çerçevesinde yine konutlarımız tamamlanmıştır. Bu saydığım ilçelerin hepsinde 140.000 kentsel dönüşüm projesini yürütüyoruz. İstanbul’daki riskli bölgelerimizde kullanmak üzere bir irade ortaya koymuştuk. Bu irade kapsamında da süratli biçimde TOKİ Başkanlığımız konutlarımızın ihalesini yapmıştır. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz, belediyemizle braber vatandaşımızın taşınma sürecini görüştüler. 2.030 konutu teslimi 17 Ağustos’un yıl dönümünde olması, bizim için çok önemli.’’ ifadelerini kullanmıştır.

“Önceliğimiz vatandaşımızın canıdır”

Bakan Kurum, Esenler’de yaşayacak, her bir vatandaşı için ortalama 15 metrekare ek yeşil alan kazandırıldığını belirtmiştir. Ayrıca Bakan Kurum; “30 metrekare de sosyal donatı kazandırıyor. Sosyal donatı ile okul, cami, kütüphane, stadyum, hastane, karakol gibi vatandaşımızın yaşam ihtiyacı karşılamış oluyoruz.’’ dedi. Kurum, kentsel dönüşümün topyekün yürütüldüğünü de dile getirmiştir. Ardından Kurum; ‘’Eleştirmek çok basit. Yani projeyi beyan edebilirsiniz. ‘Yüksek oldu, alçak oldu. Biraz daha fazla olabilirdi. Bu eleştirileri yapmak en kolayı. Fakat karşınızda bir can meselesi var, aile var. Ailenin yok olması var. Kıyasladığınızda kıyaslanmayacak bir durum söz konusu. Önceliğimiz bizim vatandaşımızın, milletimizin canıdır. Bu önceliklerle tabii hareket ediyoruz. Ne zaman bir sel, afet, deprem yaşadıysak da hep milletimizin yanında olmaya devam ettik. Acılarını paylaştık. Acılarını paylaşırken de bir taraftan yeni hayatların resmini çizdik.” Şeklinde konuşmuştur.

“2035’e kadar tüm Türkiye’de dönüşümün başlamasını istiyoruz”

Bakan Kurum konuşmasını gerçekleştirdikten sonra basın mensuplarının sorularını cevaplamıştır. Kurum, 2035 yılına kadar ki konut yapımı hedefleri, inşaat maliyetlerinin artışı sorularına yönelik şu açıklamalarda bulunmuştur: “Ülkemizde 6,8 milyon riskli konut bulunmaktadır. Bunların 1,5 milyonunun acilen dönüşmesi gerekiyor. İstanbul ölçeğinde ise 1,3 milyondan 230.000 tane konutun acilen dönüşmesi gerekmektedir. Şimdiye kadar hem yapı denetim sistemi ile hem kentsel dönüşümle hem sosyal konut uygulamasıyla beraber 3 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. Ülkemizdeki yapı stoğunun ortalama yüzde 65’inin güvenliğini sağladık. Önemli bir yol kat edilmiştir. Yeni inşaatlar bu tedbir kapsamında yapılmaktadır. 1999 öncesi yapıların riskli olduğunu gördük. 2035 yılı için bir hedef belirledik. Her yıl 300.000 acil öncelikli dönüşmesi gereken konutları önümüzdeki 5 yıllık süreçte 6,8 milyon konuta ilişkin dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Bu ülkede evi olmayan tek bir dar gelirli vatandaşımız kalmayana kadar bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2035 yılına geldiğimizde vatandaşımız yapan, yapmayan, yapamayanı ayırt edecektir. Biz de 2035 yılına kadar bütün Türkiye’de bu dönüşümün başlamasını istiyoruz. Maliyetler artıyor. Bütün dünyada tedarik zincir kira fiyatlarını arttırıyor. Tedarik zincirinin bugün normale dönmesiyle gerilediğini düşünüyoruz. Biz devletiz, yapıyormuş gibi davranamayız. 20 senedir böyle davranmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizin ne konuda ihtiyacı varsa o konuya hızlı biçimde koşulması talimatı verdi.’’ dedi.

Ayrıca Bakan Kurum, Covid-19 salgın süreci dahil olmak üzere bütün sektörlere destek olunduğunu belirtmiştir. Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin Eylül ayında duyurulması ardından konut fiyatları ve kiralarda düşüşler görüldüğünü de sözlerine eklemiştir.

Konut kampanyası eylül ayında gerçekleştirilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, konut kampanyasını Eylül ayında Emlak Konut Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşeceğini bildirdi. Ayrıca Kurum; “Türkiye’de orta ve orta üstü proje gerçekleştiren bütün sektörün içine dahil olacağı, bizim de bizzat bu projeye destek olacağımız bir kampanyayı Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz daha önce de hayata geçirmişti. Şimdi de inşallah tüm sektörle gayrimenkul firmalarıyla beraber Eylül ayı içerisinde bu süreci başlatacaklar. Eylül ayında konut seferberliğimiz TOKİ Başkanlığımız tarafından başlayacaktır. Topyekûn tüm sektör ile birlikte vatandaşımızın bu noktada yanında olmayı sürdüreceğiz. Kentsel dönüşümle ilgili artan maliyetler kapsamında desteğimizi 600.000 TL’ye, 600 baz puanı çıkaracak çalışmayı gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın onay vermesiyle inşallah bu destekleri bundan sonra sağlamaya devam edeceğiz. Yine bir düzenleme yaptık. Belediyelerimizle yapacağımız dönüşüm projelerinde belediyelerimize yüzde 50’ye kadar faiz desteği sağlayacağız. Kirayla ilgili güncel koşullara göre biz de artışlarımızı yapıyoruz.’’ ifadelerini kullanmıştır.

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar 2022

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımı miktarının 1.150 TL’den 1.500 TL’ye çıkardıklarını belirtmiştir. Ayrıca Kurum; “Vatandaşlarımıza kentsel dönüşüm içerisinde Bakanlığımız olarak 600.000 TL’ye kadar kredi desteğinde 600 baz puan da destek sağlamış olacak. Bu 400.000 TL’ydi. 400 baz puandı. Bunu da 600.000 TL, yani 600 baz puana çıkarıyoruz. Daha önce 2.000 TL verdiğimiz yerlerde de kira yardımlarımızı ise 2.600 TL’ye çıkarmış oluyoruz. Ülke genelinde bu güncellemeleri inşallah yapacağız. Eylül ayı itibariyle de vatandaşlarımıza, milletimize kira yardımlarımızı güncellenmiş fiyatlar üzerinden yapacağımızı da burada tekrardan ifade etmek isterim.” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…