Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kiracılar zammı kabul etmeyebilir

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteriyor. Yayılmaya devam eden koronavirüs salgını sebebiyle ekonomik olarak da vatandaşlar sorun yaşıyor.

Bu süreçte ev sahipleri ile anlaşmazlığa düşecek kiracılar için de hukuki haklar açısından açıklamalar yapılıyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konu ile ilgili olarak yasal olarak zam yapılma vakti gelse bile, bu salgın sürecinde kiracının artışı kabul etmeyebileceğini belirtti.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, salgın dönemine denk gelen kira artış zamanları için sözleşmeye göre yıl veya dönem sonunda yapılabileceğini altını çizdi.

Kanunda, salgın dönemine ilişkin olarak kiranın ödenmemesi veya yıl-dönem sonunda kira için artış yapılmaması konusunda bir hüküm bulunmadığını belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu sürecin ne kadar süreceğinin bilinmediğini ve öngörülemediğini söyledi.

6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 138. maddesinde bulunan aşırı ifa güçlüğü gereğince borçlu olan kiracı ile ilgili örnek veren Ali Güvenç Kiraz, “Birincisi; kiracı, aylık kira ücretinin salgın dönemi süresince indirilmesini talep edebilir. Burada, ödemesi gereken bedeli salgın nedeniyle ödeyemediğini ispat etmeli ve bu salgın dönemi etkisini sürdürdüğü süre için uyarlama talep edilebilir. Konut kirasında örneğin kişi ekonomik olarak varlıklı ise kirasını ödemekten imtina edemez.” dedi.

Avukat Ali Güvenç Kiraz, eğer iş yeri kiracısı salgın döneminin öncesinden beri kirasını ödemiyorsa bu süreci lehine kullanamayacağını belirtti. Konu ile ilgili olarak açıklamalarına devam eden Kiraz, “Salgın döneminde iş yerinin resmi makamlarca kapatılması veya bizzat kendisi tarafından iş yerine artık müşteri gelmemesi, genel sağlık hali nedeniyle kapatmak istemesi halinde mücbir sebep halini kullanabilecek ve indirim talebinde bulunabilir. Salgın nedeniyle kira borcunu ödeme durumu iflas etme, sürekli gelir kaybından mahrum kalma, işten çıkarılma gibi problemler yüzünden çekilmez bir hal alırsa kira sözleşmesi haklı nedenle tazminatsız feshedilebilir.” dedi.