Kategoriler
Genel

Kiracının oturduğu ev satılırsa ne olur?

Son zamanlarda konut fiyatlarının ve kiraların yükselmesiyle birlikte mülk sahipleri taşınmazlarını ya yüksek fiyattan satmak veya yüksek fiyattan kiralamak istemektedirler. Böyle olunca kiracısı olan mülk sahipleri ya kirayı arttırmak veya kiracıyı çıkarmak istemektedirler. Evin satılması durumunda kiracının mağdur olmaması gerekmektedir. Ancak yeni ev sahibinin de bazı hakları da bulunmaktadır. Peki kiracının oturduğu ev satılırsa ne olur? Konu ile ilgili Hukukçu ve Gayrimenkul Danışmanı Ece Düzenli Çelik açıklamalarda bulundu.

Kiracının oturduğu ev satılırsa ne olur?

Hukukçu ve Gayrimenkul Danışmanı Ece Düzenli Çelik yaptığı açıklamada “Gayrimenkul dünyasında, her zaman bu konu gündeme gelmiştir. Kiracı olarak oturduğum ev satılırsa ne olur? Bu konunun çerçevesi elbette kanunlarla çizilmiş durumdadır. Ancak biz burada kanun maddeleriyle anlatmaya kalksak biraz karışık olabilir. Bu sebeple konuyu en sade hali ile anlatmakta fayda var.” dedi.

Ece Düzenli Çelik, “Kiracı olarak oturduğunuz konut satılır ise ilk önce yeni konut sahibi sizin kira sözleşmenizi aynen devralmış olmaktadır. Ayrıca eski konut sahibinin taşıdığı tüm hakları ve yükümlülükleri de almış olur. Ancak tek farkla, burada dikkat edilmesi gereken bir durum vardır.

Evi satın alan kendisi oturacaksa ne olur?

Eğer konutu satın alan yeni konut sahibi, konutu kendi kullanımı için satın alması durumunda şartlar değişmektedir. Ayrıca yakın akrabalarının kullanması amacı ile alması durumunda da iş değişmektedir. O zaman eski ev sahibinden farklı olarak sizi ‘ihtiyaç nedeniyle‘ tahliye etme hakkına sahip olmaktadır. Ancak yeni ev sahibinin bu haktan yararlanabilmesi için ihbarname çekmesi gerekmektedir. Bu işlemi mutlaka konutu sattın aldıktan sonra 1 ay içinde kiracıya bildirecek şekilde yapması gerekmektedir.

Eğer şartlar bu şekilde devam ederse kiracı, kalan sözleşme süresi sonuna kadar konutu teslim etmesi gerekmektedir. Eğer sözleşmenin bitmesine 6 aydan daha fazla bir süre var ise o zaman en fazla 6 ay içinde taşınmazı yeni mülk sahibine teslim etmesi gerekmektedir. Aksi halde yeni ev sahibinin tahliye davası açma hakkı bulunmaktadır.” dedi.

Peki sizin başınıza bu tür bir durum geldi mi ? Yorumlarınızı bekliyoruz…

Aile konutu şerhi nedir?