Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Kiralık ev arayanlar, ev sahipleri… Kiralık evini devredenlere dikkat!

Kiralık tuttuğu evi devredenler, ev sahiplerinin bilgisi dışında bu işlemi yapabiliyor. Devretmeye yetkisi olmayanlar, tüketicileri mağdur edebiliyor. Ev kiralayanlar, tapu senedini teyit etmeli. TÜGEM Başkanı, kiralık ev arayanlara uyarılarda bulundu.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Kiralık olarak oturduğu taşınmazı mal sahibi gibi kiraya veren ya da taşınmadan önce komisyon talep ederek kiraya verenlere taviz vermeyin.” uyarısında bulundu.

“Sektörümüzde, alt kiraya verme yetkisi olmayan kiracıların, mal sahiplerinin bilgisi dışında kira devirleri yaptıklarına şahit oluyoruz.” diyen TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, ev kiralayacakların tapu senedinin örneğini alarak mal sahibinin kim olduğunu mutlaka kontrol etmesi gerektiğini bildirdi.

Başkan Hakan Akdoğan, kiraya veren olarak imza atanların mal sahibi veya mal sahibinin vekili olması gerektiğini dile getirerek “Tüketiciler mağduriyet yaşamamak için kiraladığı gayrimenkulü başkasına kiraya vermeye çalışanlara taviz vermemeli.” dedi.

Devlet de zarar görüyor

Yaşanan mağduriyetin yanı sıra kayıt dışı işlemler nedeniyle devletin de zarar gördüğünü kaydeden Başkan Akdoğan, “Özellikle yetki belgesi olmadan bu tür aracılık işlemleri yapanlar için çeşitli cezalar söz konusu. Ayrıca haksız elde edilen bu kazançlar ile herhangi bir muhatap da bulunamıyor. Demirbaşlarda, taşınmaz içinde verilen zararlar ile de ek birçok mağduriyet doğuyor.” diye konuştu.

Profesyonellere danışın

Profesyonel çalışan emlak işletmelerinin gerekli tüm işlemleri yaptığını ifade eden Hakan Akdoğan, ev kiralarken profesyonel emlak işletmelerine danışılması gerektiğine işaret etti.

Akdoğan, “Profesyonel emlak işletmeleri, kira kontratı yaparken malike ait tapu senedi örneği ya da vekaleti kontrol ediyorlar. Ayrıca kira kontratı öncesinde yönetmelik gereği yapılması gereken Kiralamaya Aracılık Sözleşmesini de yapıyorlar. Kefiller alınırken şartlarına da dikkat ediyorlar. Kira bedellerinin elden değil banka yolu ile tahsilini sağlıyorlar. Kira bedelinin mutlaka mal sahibinin hesabına yatırılmasını, eğer kira bedeli üçüncü bir kişi adına yatırılacak ise, vekalet şartı arıyorlar. Hisseli taşınmazlarda kira pay dağılımlarına da özen gösteriyorlar.” açıklamalarında bulundu.

Kiralama işlemi basite alınmamalı

Taşınmazını kiraya vereceklere de seslenen TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, kiralama işleminin basit görülmemesi gerektiğini belirtti.

Kiralama işleminden önce kiracı üzerinde risk değerlendirilmesinin yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Hakan Akdoğan, bazı kiracıların mülk sahibine bıraktığı kira borçlarının yanı sıra aidat borçlarının konut sahibinin ödemesine sebep olduğunu kaydetti.

Başkan Akdoğan, “Kiracının kirayı ödeyebilme durumu, çalıştığı yer, aile yapısı, bu taşınmaza ilişkin diğer giderler gibi birçok risk incelenmesi gerekiyor. Bazı kiracılar ödemedikleri kiranın yanı sıra yüklü birçok aidat borcunu da mal sahiplerinin ödemesine neden oluyor. Bu nedenle kiracı seçiminde de profesyonel destek alınmalı.” sözlerini kaydetti.