Kategoriler
Emlak Haberleri

Kocaeli satılık konut ilanında artış yaşamaya devam ediyor

Kocaeli genelinde 14 bin 805 konut satılık ilanında yer aldı. Haziran ayından Ağustos ayının başına kadar devam ettirilen düşük faizli kredi imkânları vatandaşları harekete geçirdi. Son bir aylık süreçte rekor sayılar elde edilen konut satışlarında pastadaki payını Kocaeli ili de aldı. Binlerce evin satıldığı kent genelinde 0,64 faiz oranlarından yararlanan şanslı kesim yeni evlerinde, yeni hayatlarına başlıyor.

Kocaeli son bir ayda öne çıktı

Kredi faiz oranlarının birinci elde 0,64, ikinci elde ise 0,74 olduğu gören vatandaşlar bankaların yolunu tuttu. Yatırımcının sırt çevirmeye başladığı gayrimenkul sektörü yeniden yatırımcıları kendisine çekti. Yatırımda güvenli liman olarak bilinen gayrimenkul sektörü özellikle risksiz yatırım yapmak ya da yatırıma yeni başlamak isteyenlerin en önemli aracı haline dönüşmüştür. Süreç boyunca Türkiye genelinde yapılan satışlar, özellikle Temmuz ayı için beklenen rekorları getirdi. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak görülen bu rekor satışların bir kısmı da Kocaeli üzerinde oldu.

Ancak Ağustos ayı içerisinde iki kez üst üste artış yaşayan konut kredi oranları sektör içerisinde yeni bir belirsizliğin kapısını araladı. Sektör öncüleri başta olmak üzere, temsilciler konut kredilerinde avantajların yeniden yaratılmasını talep ediyorlar. Gün itibariyle en uygun kredi faizlerinin 0,99 üzerinden görüldüğü, fakat bu oranların yine de 1,09 oranlarında uygulandığı biliniyor.

Artan kredi faiz oranları ödenecek tutarı arttırdı

Yeni kredi faizlerinin getirilerini bir örnek ile ifade edecek olursak; 350 bin TL üzerinden bir ev almaya kalkan vatandaş, ön peşinatlı bir daire almaya kalkar. Minimum 50 bin TL üzerinden yapılacak bu ödeme miktarının kalan 300 bin TL’si için bankaya başvuruda bulunmak zorundadır. 120 ay boyunca ödenmesi beklenen kredi ise 4 bin 500 TL’ye denk gelir. Bu rakamın en az minimum olduğu ve bankalar arası kredi oranlarına göre değişiklik yaşandığı mutlaka hatırlanmalı. Yani, tercih edilen bankanın sunduğu kredi faiz oranına göre ödenecek aylık taksit tutarı 5 bin civarına kadar çıkabilmektedir.

Kocaeli genelinde satılık ilanları

Evini elden çıkarmak isteyenler internet platformları üzerinden satılık ilanı vermeye devam ediyor. Toplamda 14 bin 805 rakamına erişen bu ilanlar yalnızca Kocaeli’ni kapsatmaktadır. Sahibinden satılık konutların sayısı 4 bin 50 adete ulaşırken, emlak ofisinden 9 bin 365 adet konut satılığa çıkarıldı. Toplam rakamdan geriye kalan 767’si inşaat firması aracılığıyla satılığa çıkarılmış, 55 tanesi ise banka mülkiyeti altında görülmüştür.

Hangi ilçede kaç daire satılık?

Satılık durumda olan dairelerde 1+1, 2+1 ve 3+1 seçenekleri öne çıkıyor. İlanlar arasında 531 adeti 1+1, 5 bin 26 adeti 2+1 ve 4 bin adeti 3+1 dairelerden oluşmaktadır. Geride kalan kısım ise ya daha büyük ya da daha küçük stüdyo tipinde daireler olarak görülmektedir. Satışta yer alan konutlardan 4 bin 16’sı sıfır daire iken; yapım yılı deprem öncesine ait olanların sayısı 984’ü buluyor.

11 ilçe arasından verilen ilanlar en fazla 2 bin 746 ile Gebze’yi kapsıyor. Gebze’den hemen sonra gelen İzmit 2 bin 593 rakamında görülürken, liste tam olarak şu şekildedir; Darıca 2 bin 469, Başiskele bin 268, Çayırova bin 52, Gölcük bin 235, Kartepe bin 15, Körfez 917, Karamürsel 472, Dilovası 58, Derince 627, Kandıra 299’dur.