Kategoriler
Emlak Haberleri

Kocaeli’de fabrika haberlerinden sonra arsa fiyatları artışa geçti

Kocaeli’de Ford Otosan ve Volkswagen’in fabrika kuracağı haberlerinden sonra arsa fiyatları zam üstüne zam yaşadı. Artan fiyatların fahiş oranları bulduğu ilanlarda Başiskele ilçesi her geçen gün değer kazanıyor. Gayrimenkul danışmanı Mevlüt Bozdağ, konuya ilişkin açıklamasında artışların yüzde 50 sınırını aştığını söyledi. Son 3 yıla dağılan değer artış verilerinin istihdamda son derece önemli olduğunu vurgulayan danışman; konut ve ticari alanların yanı sıra kent genelindeki payın sanayiye kaydığından söz ediyor.

Kocaeli’de arsa fiyatları katlandı

Kocaeli Başiskele ilçesinin Sepetlipınar Mahallesi’nde Ford Otosan ve Volkswagen’in fabrika kuracağı duyurusu yapıldı. İç piyasayı hareketlendiren bilginin ardından arsa yatırımcıları fiyatları yüksek değerlere çekti. Anlık olarak yüzde 50’nin üzerine çıkan değerler yatırımda arsa taleplerinin çoğalmasına neden oldu. Bölgede fabrikaların hizmet hayatına başlamasından sonra istihdamın 2 bin kişiye kadar yükseleceği konuşulurken; otomotiv devlerinin üretimde yük minibüslerini öne süreceği belirginleşti. Fabrika kurma kararının bizzat firmalar aracılığıyla bölgede duyurulması ise arsa fiyatlarının gün geçtikçe tavan fiyatlara ulaşmasını sağlıyor.

Yatırımda yeni rüzgarlar

Kocaeli’de gayrimenkul danışmanlığı yapan Mevlüt Bozdağ, Gölcük ve Başiskele bölgelerinin fabrika alanları olarak seçildiğini söyledi. Verilen bilgiler karşısında yatırımcıların ilçede arsa taleplerinde bulunduklarını aktaran Bozdağ, sektörün yeniden hareketlendiğini ifade ediyor. Bölgenin zamanla ülke gelişimine katkıda bulunacağı fabrikalarla birlikte kesinlik kazandı. İstihdamda sınırların genişletileceği ilçelerde üretim tesislerinin faaliyetlerini yaymak adına arsa satın alma olasılığı bulunmaktadır. Henüz protokol işlemleri için beklemede kalındığı bilinse bile sektörün devlerinde hedef 2023 yılını kapsıyor. Ticari van araçların üretiminde 3 yıla yayılan planlamalar arsa değerlerini hiç durmadan yükseltecektir.

İstihdamda 2 bin kişilik sınır

Sanayileşen kent geneli Türkiye’de istihdam oranını aynı oranda arttırmaktadır. Arsa taleplerinin fiyatların yükselmesine neden olduğu yakın zamanda fark edildi. Ancak satışı sağlanan arsaların fabrika ve fabrikalara bağlı üretim tesislerinde kullanılması istihdamdaki pay oranının yükselmesi anlamına geliyor. Konut ve ticari alan için kullanılan arsaların ilk seçeneklerde gelmesi gelişen iş fikirleriyle birlikte sanayideki katkısını gösterecek. Zaman içinde sanayide imarlı veya bacasız sanayi imarlı alanlarda tesislerin yükseleceğini bilinirken, boş arazilerin artışa geçen değere karşı boş kalmayacağı tahmin edilebilir.

Arsa haberlerine göz atmak için tıklayınız.