Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut Dışı Gayrimenkul satışları 1.5 milyon adedi aşarak rekor kırdı

Türkiye genelinde arsa, tarla ve iş yeri gibi konut dışı gayrimenkul satışları 2021’de 2020 yılına göre yüzde 29,6 artmıştır. Böylece 1 milyon 528 bin adede ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmıştır. TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerinden edinilen bilgilere göre, Türkiye genelinde yapılan konut satışları, önceki yıla oranla yüzde 0,5 azalmıştır. Böylece 1 milyon 491 bin 856 adet olmuştur. Konut dışı gayrimenkulün, konut satışlarını ilk defa geride bıraktığı görülmüştür.

Konut dışı gayrimenkul satışları önceki yıl 1.179.000 adet olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca 2019’da 990.000, 2018’de 1.125.000 ve 2017’de 1.148.000 adet olarak gerçekleşmiştir. Geçen yıl el değiştiren toplam gayrimenkul sayısı ise 3.020.000 olmuştur.

Konut Dışı Gayrimenkul alanında tarla satışı 722 bin adede ulaştı

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, AA muhabirine açıklamalarda bulunmuştur. Büyükduman yaptığı açıklamada, geçen yıl tarla satışlarının 722.000 adede yükseldiğini belirtmiştir. Ayrıca 480.000 arsanın, 124.000 iş yerinin el değiştirdiğini bildirmiştir.

Büyükduman, diğer gayrimenkul satışlarının 202.000 adet olarak gerçekleştiğini dile getirmiştir. Ayrıca; “Konut dışı gayrimenkulde yaşanan artışın başlıca iki sebebi bulunmaktadır. Birincisi, pandemi döneminde kırsal bölgelerde müstakil bir yaşam isteğinin arsa ve tarlalara yönelik talebi artırmasıdır. İkinci sebebi ise yılın ilk yarısından sonra enflasyondan korunma amaçlı somut varlıklara yatırım yapma arzusu.” şeklinde konuşmuştur.

“Kırsala eğilim ve düşük fiyatlar etkili oldu”

Ahmet Büyükduman, geçtiğimiz yıllarda toplam gayrimenkul satışlarının içinden yüzde 30 pay alan tarla ve arsanın 2021’de yüzde 40’a vardığını dile getirmiştir. Büyükduman, konut satışlarının geçtiğimiz sene artmadığını bildirmiştir. Ancak 2020’ye göre hemen hemen aynı seviyede gerçekleştiğini aktarmıştır. Ayrıca Büyükduman, “Bu süreçte konut fiyatları hızlı bir artış göstermektedir. Yatırımcılar, konuta göre daha düşük birikimlerle alınabilen arsa ve arazi yatırımına yönelmiştir. Kırsala yönelme eğilimi sebebiyle en yüksek artış tarla vasıflı gayrimenkullerde gerçekleşmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Uzun vadede getirisi çok yüksek”

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da gayrimenkul yatırımının yalnızca Türkiye’de değil bütün ülkelerde enflasyona karşı en güvenli liman durumuna geldiğini belirtmiştir.

Erden Timur, Türkiye’de arsanın en güvenli yatırım aracı olarak kabul edildiğine değinmiştir. Ayrıca Timur, “Uzun vadede getirisi de çok yüksektir. Doğru, gelişim potansiyeli yüksek bir lokasyonda arsa yatırımı yapıp da kaybeden var mıdır diye sorsanız gösteren olmaz sanırım.” dedi. Timur, arsanın, Türkiye’de şimdiye kadar daha çok parası olanların alabileceği bir yatırım aracı olarak kabul gördüğünü belirtmiştir. Ayrıca, “Bunun başlıca sebepleri arasında; arsa konusundaki standartlara hakim olunamaması yer almaktadır. Bununla birlikte bilgi eksikliği, güvensizlik, tapu sorunu, imar problemi, elektrik, su, yol gibi altyapı problemi. Keza küçük bütçelerle yatırım yapma zorluğu…” şeklinde konuşmuştur.

Timur, şirket olarak hayata geçirdikleri Nef Arsa projesiyle yatırımcıları bütün bu problemlerden kurtararak onlara düşük bütçelerle güvenilir bir yoldan arsa almanın yollarını sunduklarını dile getirmiştir. Ayrıca tüm Türkiye’de vatandaşların en çok arsa yatırımı yapmak istediği yerleri hedef aldıklarını söylemiştir. Timur, “Tapusunu hemen teslim edebildiğimiz, 23 ayrı lokasyonda arsa projeleri geliştirdik. Bunların 5-6 tanesini satışa çıkardık. Sakarya, Tekirdağ, Lüleburgaz, Çanakkale, Balıkesir ve İzmir’in en cazip bölgelerinde projeler geliştirdik.” açıklamalarını yapmıştır.

“Kurumsal arsa yatırımları artacak”

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise Türkiye’de son yıllarda arsa ve tarla yatırımlarına artan ilgiye değinmiştir. Özellikle pandemi ile birlikte kırsala yönelik ilginin arttığını dile getirmiştir. Selman Özgün, büyük yatırımcıların gözdesinin her zaman doğru yerdeki arsa ve araziler olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Özgün, “Biliyorsunuz hep vatandaşlar kendi aralarında bahseder; ‘Zamanında buralar boştu, şu bölgeye yatırım yapsaydık zengin olmuştuk.’ tarzında konuşulur. Konut fiyatlarındaki artışla beraber arsa ve tarla yatırımlarına ilgi de yükselmiştir. Arsa yatırımları artık daha kurumsal duruma gelecek. Bu sebeple hemen harekete geçtik. Doğru bölgelerde hayata geçirdiğimiz arsa projelerimizi her bütçeye uygun olarak satışa sunuyoruz. Arsa projelerimizi kurumsal bir çatı altında topladık. Afyonkarahisar, Didim ve Antalya gibi önemli bölgelerde projelerimiz satışa sunulmuştur. Amacımız, Türkiye’nin yatırıma uygun birçok bölgesinde markalı arsalarımızı her bütçeden yatırımcı ile buluşturmak.” sözlerini kaydetmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…