Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut dolandırıcılığına karşı Tüzel Bilirkişi ile önlem

Ev ve araç satımında insanların uğradığı mağduriyete karşı Adalet Bakanlığı dolandırıcıların önüne geçmeye karar verdi. Tüzel  Bilirkişi uygulamasına geçiş yapılarak araç ve konut dolandırıcılığının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca yeni dönem içerisinde hâkim ve uzmanların gözleminden geçerek bir rapor hazırlanacak ve karar açıklanacaktır.

Yeni Dönem İçin Adalet Bakanlığının Kararı

Bir sürü kişinin mağdur olduğu konut ve araç dolandırıcılığı için yetkililer düğmeye bastı. Aynı zamanda gündeme gelen bu konunun çözülmesi için Tüzel uygulaması mahkemede kullanılmaktadır. Ayrıca herhangi bir davada dolandırıcılıkla yargılanan kişiler için hâkim sadece şahıs bilirkişi üzerinden değil tüzel bilirkişiler de dosyayı atayabilme fırsatını yakalamaktadır.

Tüzel Bilirkişi İle Tutarsız Raporlara Son 

TBMM’de sunulan bilgilendirme toplantısı ile Adalet Bakanlığı bilirkişilik daire başkanı bu konu hakkında konuşmuştur. Taşınmaz motorlu taşıtların ve muhasebe alanında Tüzel uygulamasını başladığını. Mağduriyetlerin giderileceği, tutarsız raporlamalarında da bu sayede önüne geçileceğini söylemiştir.

Tüzel Bilirkişi ile Pilot Uygulamasının Başlaması

Tüzel Bilirkişi kararında Adalet Bakanlığı’nın Vakıf Gayrimenkul Değerleme AŞ ile yaptığı açıklama Ankara’da pilot uygulamasına başlandığını söylemektedir. Bu konuda Başara bazı açıklamalarda bulunmuştur. Ayrıca ok güzel sonuçların geldiğini en kısa zamanda da uygulamayı ülke genelinde yaygınlaştırmayı, resmi listelerde kazandırılacağını söylemiştir.

Tüzel Bilirkişi Kararı ile Uyap’a Entegre Etmek

Başara, Türkiye’de müstakil bir bilirkişi kanununun yürürlüğe girdiği tarihi hatırlatarak açıklama yapmıştır. 2017 yılında il olarak 7 bölgenin bilirkişi bölge kurullarının kurulduğundan bahsetmiştir. 2017-2020 yıllarında ise toplam bilirkişi sisteminden çıkarılan sayının 2 bin 904 olduğunu da söylemiştir. Aynı zamanda kanunla, güven duygusunu sarsan bu tutumlarının yanlış olduğunu söylemiş ve bunu yapan insanların yaptığı bu uygulamaya da rüşvet, emniyet ihlali ve zimmet olduğunu da söylemiştir. Ayrıca bu tarz suçlamalara maruz kalındığında ise buna ilişkin yaptırımların yapılmasının gerek olduğunu söylemiştir. Daha sonra bunları UYAP’a entegre edeceklerini de belirtmiştir.

Uygulanacak bu karar sayesinde Tüzel ile dolandırıcıların önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Adalet Bakanlığının yaptığı açıklama ile uygulanacak bu karar mağdur insanları sevindiren bir haber olmaktadır.

Diğer güncel emlak haberler için  tıklayınız…