Kategoriler
Proje Haberleri

Konut finansmanı zorlaştı

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, son dönemlerde yaşanan konut finansmanındaki zorlaşmaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Kamu bankalarında yer alan konut kredilerinde, kredi tutarlarında azalma meydana geldi. Bu azalmaya ek olarak faiz oranları ise arttı. Temmuz ayının sonuna geldiğimizde 261 milyar 763 milyon TL’ye ulaşmış olan konut kredisi hacminde finansman artık zorlaşmış durumda.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Kamu bankalarında birinci el konutlar için kredi faiz oranı yüzde 0,87’ye yükselirken, ikinci el konutlar için konut kredisi aylık yüzde 0.99’a yükseltildi. Kredi tutarlarında ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de kredi
tutarı azami 500 bin TL, diğer illerde ise 300 bin TL ile sınırlandırıldı. Birinci elde vade sınırı 120 ay ile sınırlandırılırken, ikinci elde 180 ay vade imkanı ise devam ediyor. Gerek birinci el gerekse ikinci elde 12 aya kadar ödemesiz dönem uygulamasına son verildi.” dedi.

Finansmanın kolaylaştığı sırada gayrimenkullerin fiyatını yükselten mal sahiplerinin satış fırsatını teptiğine değinen Özelmacıklı, daha uzun bir süre boyuna beklemek zorunda kalacaklarının altını çizdi.

Son bir yıl içerisinde en çok fiyat artışı ise İstanbul’da Başakşehir, Kadıköy ve Beylikdüzü’nde yaşandı. Ankara’da Gölbaşı, Kahramankazan ve Keçiören, İzmir’de ise Menderes, Ödemiş ve Torbalı’da devam etti.