Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları artış yaşadıkça emlakçı suçlanıyor

Konut fiyatları emlakçılar ve vatandaşları karşı karşıya getirdi. Geçtiğimiz 1 Haziran tarihinden itibaren kamu bankalarınca uygulanan düşük faizli kredi imkânı devam ediyor. Sadece bir ay içerisinde gayrimenkul durgunluğunun önüne geçen bu uygulama ekonomiyi yeniden canlandırabilir.

Ancak sektör adına en büyük sorunun fırsatçılar olduğu biliniyor. Fırsatçıların genellikle mal sahipleri olduğu ve düşük faizli kredi alan karşı taraftan daha fazla yarar sağlamak istendiği açıkça görülmektedir. Duruma ilişkin açıklama getiren Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, gayrimenkulde yaşanan ilk sıkıntının aynı ev üzerinde sürekli fiyat artışına giden mal sahibi olduğu görüşlerini paylaştı.

Konut fiyatları durmaksızın artış yaşıyor

Taylan, 1 Haziran’da kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faiz oranlı kredilerin en çok inşaat sektörüne yaradığını belirtti. Ayrıca;

“Talebin yeniden konut üzerine çekildiği görülürken, ayda 5 kişinin bakmak istediği gayrimenkulün müşterileri neredeyse 2 katına çıktı. Artan taleplerin fiyat yükselttiğini görebilirken emlakçıların asıl sıkıntısı gayrimenkul fiyatlarında yapılan değişikliklerdir. Mal sahipleri ve müteahhitlerin sürekli fiyat değişikliğine gittiği ve yaşanan artışın da vatandaşın tepkisini çektiği görülmektedir. Anlaşma sürecinde fiyat üzerinde yeniden değerlendirmeye giden satıcılar, süreç sonunda tapudan geri dönüyor. Bu durumun en çok vatandaş ve emlakçı arasındaki mağduriyeti arttırdığı bilinmektedir. Özellikle alıcıların yaşanan tabloda bizleri suçladıklarını görüyoruz ve bu tip olaylar meslektaşlarımı üzüyor.” dedi.

Stoklar tamamen tükenince yeni projeler başlayacak

Piyasa henüz dengelenme aşamasına geçmişken, fiyatlarda herhangi bir gerileme yaşanmayacaktır. Talep artışıyla stokların eridiğini söyleyen Taylan, eldeki konut stoklarının bitmesiyle birlikte yeni inşaatları görebileceğimizden bahsetti. Ekonomik baskının en çok hissedildiği alanlardan birisi olan inşaat sektöründeki maliyet düşmediği müddetçe fiyatlar aynı şekilde gider. Hatta maliyetlerin yeniden artırıldığı bilinirken, bu maliyetlerin sebep olduğu yüksek rakamlar görülecektir.

Sektörler arası etkileşimin bulunduğunu hatırlatan Taylan, inşaat sektörü altında birçok yan sektör olduğunu söylüyor. Yeni projelerin başlamasının ardından diğer sektör çalışanlarının da yeniden nefes alabileceği sürece yakın zamanda giriyoruz.

Normalleşme süreci konut alımlarına yaradı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dünya genelini sarsan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını sonrası normalleşmenin kapısının açıldığı Türkiye’de konut kredisi başvurularının yüksek oranda alındığını belirtti. Bu sayede düşük maliyetli konut kredisine başvuranların sayısı 133 bini geçerken, sadece 101 binin bu haktan yararlanabildiği kamuoyu ile paylaşıldı.