Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları Muğla’da zirve yaptı

Konut fiyatları düşük faizli kredi paketlerinden sonra artış yaşamaya devam ediyor. 5 milyon veri üzerinden yapılan araştırma kapsamında, Türkiye genelinde konut fiyat artışı 2020’nin ilk 6 ayında 8.59’u buldu.

Konut fiyatları yükselişe devam ediyor

Pandemi sonrası duraksayan ekonomiye hız kazandırmak isteyen hükümet, teşviklerinin sonucunda kamu bankaları tarihi indirim fırsatını başlattı. Birinci el konutlarda 0.64, ikinci el konutlarda 0.74’e düşen faiz oranları vatandaşın birikimlerini yastık altından çıkarmaya yetti. Bu sırada inşaat sektöründeki maliyet artışını da hesaba katan bazı firmalar konutların üzerine fiyat koyarken, bazıları da bu durumu haksız kazanca dönüştürmeye çabaladı.

En son yapılan açıklamaya göre, 5 milyon veri üzerinden yapılan araştırma Türkiye genelindeki 5 büyük ili kapsıyor. Geçtiğimiz yıl 2019’un ilk 6 ayında ülke genelindeki konut satış fiyatlarında yüzde 7.73 düşüş görüldü. Ancak bu oran 2020’nin ilk 6 ayında yüzde 8.59 artış yakalamıştır.

5 büyük ilde değişen fiyatlar

Ekdeksa verilerinde yer alan bilgiler ışığında geçtiğimiz yıl 2019’un ilk 6 ayına ait konut satışları, Türkiye genelinde yüzde 7.73 düşüş kaydetti. Ancak bu rakam bu yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 8.59 artış göstermiştir. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa’nın liste halinde değişimlerinin kaydedildiği ve bu değişimlerde yaşanan artışın öne çıkarıldığı görülüyor.

Belirlenen verilere göre, Ankara ili, geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında yüzde 5.11 düşüş yaşarken, 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 7.99 artış yakaladı. İzmir ili, geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında yüzde 2.06 düşüş yaşarken, 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 6.45 artış yakaladı. Antalya ili 2019’un ilk 6 ayını yüzde 2,43 düşüşle kapatmış, ancak bu yıl 2020’nin ilk 6 ayında yüzde 11.89 artış kaydetmiştir. Bursa’nın ise 2019’un ilk 6 ayında yüzde 3.30 düşüş, 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 6.26 artış yakaladığı saptandı.

Konut metrekare fiyatlarındaki değişimin bu yıl haziran ayı sonunda yeniden yükselme yakaladığı görülüyor. Ortalama konut metrekare bedelinin İstanbul’da 3 bin 850 TL, Ankara’da bin 993 TL, İzmir’de 3 bin 117 TL, Antalya’da 2 bin 653 TL ve son olarak Bursa’da 2 bin 241 TL olduğu tespit edildi.

Fiyat artışında talepler öne çıkıyor

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt tarafından konuya ilişkin açıklama getirildi. Türkiye genelindeki konut fiyatları üzerindeki düşüşün Aralık 2018’de başladığını hatırlatan Öğüt, bu düşüşün Eylül 2019’dan itibaren yeniden yükselme eğilimi yakaladığını aktardı. Aralık 2019’da ise Türkiye genelinde rekor satışın gerçekleştirildiği görülürken, sektör 2020 yılına iyi bir giriş yapmıştır. Ancak yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının Mart ayı itibariyle Türkiye’de yayılmasının ardından gayrimenkul sektöründe bir takım değişiklikler söz konusu oldu. Bunların başında özellikle tüketici isteklerinin yer aldığı belirtilirken, konut taleplerinde bahçeli ve müstakiller öne çıktı. Taleple birlikte konutlar üzerinde fiyat artışı görülürken, pazarda bu artışı karşılayacak herhangi bir işlem görülmemiştir.

Yükseliş devam edecek

Öğüt, 1 Haziran tarihinde kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük faizli kredilerin artışa neden olduğunu aktardı. Özellikle bu artışın ikinci el gayrimenkulde öne çıktığını belirten müdür, yılın ilk 6 ayındaki fiyat artışını üç faktöre bağlamıştır. Birincisinin Eylül 2019 tarihinden itibaren sektörün yükselme eğilimine girmesi olduğunu aktaran Öğüt, ikincisini pandeminin getirdiği değişim süreci olarak yorumladı. Sektörün yeniden hareket kazanması açısından başlatılan tarihi indirimler konutta talebi arttırmış ve artan talepler fiyat yüksekliğine yol açmıştır. Bu nedenle sektör üzerindeki yoğunluğun devam edeceği kolaylıkla söylenebilir.

Fiyat artışında öne çıkan il ve ilçeler

2020 yılının ilk 6 ayına ilişkin verilerde İstanbul’da en fazla değer kazanan ilçelerin başında Ataşehir geliyor. Ateşehir’in ardından gelen Başakşehir, Küçükçekmece, Avcılar ve Beylikdüzü sıradaki yerini almıştır. Ankara’da ise öne çıkan Etimesgut ilçesi oldu. Etimesgut’un ardından gelen Gölbaşı, Çubuk, Çankaya ve Akyurt değer kazanan ilçeler arasına girdi. İzmir’de ise öne çıkan Çeşme’yi takip eden ilçeler; Menderes, Bayındır, Güzelbahçe ve Bornova oldu. Antalya’da öne çıkan Kaş, Kemer, Serik, Alanya ve Konyaaltı iken; Bursa’da ise Gemlik, İznik, Osmangazi, Nilüfer ve Mudanya öne çıkmıştır.

En yüksek artış Antalya ve Muğla’da görüldü

2020 yılının ilk 6 ayını kapsayan araştırmada 30 il incelemeye alındı. Bu iller arasında en yüksek artışı yaşayan iller Antalya ve Muğla olmuştur. Bir süredir talep artışının yaşandığı bölge üzerinde artık pandeminin de etkisi ortaya çıktı. Böylece Muğla’daki artış 2020 yılı itibariyle 13.71 rakamına ulaştı. Antalya’da ise bu rakam 2020 yılının ilk 6 ayında 11.89 artış kaydetti. Haziran sonu metrekare fiyat artışında Muğla’nın 5 bin 44 TL, Antalya’nın 2 bin 653 TL’ye yükseldiği görülmektedir.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.