Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarına yüzde 40 zam gelebilir!

Geçtiğimiz yıl içerisinde oluşan ekonomik sıkıntılar en çok inşaat sektörünü etkilemiş ve bunun üzerine müteahhitler konut projelerine ara vermişti. Ancak banka kredi faiz oranlarının bu yıl düşmesiyle birlikte ev sahibi olmak isteyen insanlar, konut satın almaya başladı ve elde var olan konutlar azaldıkça daha fazla talep doğmasına neden oldu. Günümüzde ise inşaat şirketleri ve müteahhitler tarafından ertelenen projelerin tekrar başlatılması bekleniyor.

YENİ KONUT PROJELERİNİN GETİRİSİ

Epeydir durgun olan inşaat sektörünün gelişimi pek çok firma sahibini sevindirdi. Her geçen gün stoktaki konutların azalmaya başlamasıyla birlikte ertelenmek zorunda kalınan veya planlanan yeni projelerin hayata geçirilmesi bekleniyor.

Daha fazla konut, daha fazla seçenek olacağı başta bir avantaj gibi gözükse bile bu haberler şimdiden zammı beraberinde getirmiş oldu. Ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 40 oranında yeni bir zam uygulanılacağının ön bilgisi verildi.

Merkez bankasının faiz oranlarını indirmesiyle birlikte devlet bankaları ve özeller dahilindeki diğer bankalarında faiz oranlarında büyük bir düşüş gözlenmişti. Özellikle bu oran 0.79 seviyesinde görüldüğünde, ev satışları günden güne artarak piyasaya canlılık kazandırdı.

FAİZLER DÜŞTÜ, KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ

Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte konut fiyatları zamlandı. Bunun üzerine Kristal Türkiye’nin Yönetim Danışmanı Zennure Özen, ev sahibi olmak isteyenlere uyarıda bulundu. Özellikle kritik zam gelebileceğinin altını çizen Özen, konut fiyatlarının durmadan yükseleceği ve hazır konut stoklarındaki erimeyle birlikte maliyetlerin her geçen gün arttığını ekledi.

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, inşaat maliyet endeksi Ocak 2020 raporuna göre Türkiye’de 2020 yılının Ocak ayında inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 9.31 oranında artış göstermiş, aylık ise bu oran 5.09 olarak kalmıştır.”

Yaşanan bu artış ile konutlar ve konut fiyatları gibi sorunlar çoğaldığını sözlerine ekleyerek; müteahhitlerin stoklardaki erimeyi görerek konut fiyatlarına gelecek zamlara dikkat çektiklerini belirtti. Bunun 2020 yılında konut fiyatlarında yüzde 40 artış olarak geri dönüşü olacağını ön gördüklerini söyledi. Bu yüzden ev sahibi olmak için hazırda bekleyen insanların hızlı davranması gerektiği, birinci el daire piyasası kadar ikinci el piyasasına da zam uygulanacağı uyarılarında bulundu.