Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarında son yıllarda artış yaşıyor

Ülkemizde yüksek enflasyon ve Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi üzerine her alanda olduğu gibi konut fiyatları bir artış meydana gelmiştir. 2021 yılının dünyadaki konut fiyatlarındaki rekor artışları istatistikler eser olarak ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Türkiye’de en yüksek konut olduğu şehirler sırasıyla Ankara, İzmir ve İstanbul olarak listelenmiştir.

Konutlarda Beklenmeyen Artışlar Yaşıyor

Son 1 yılda fiyat artışlarının yaşandığı konutlarda günümüzde oldukça fazla bir artışın yaşandığı gözler önündedir. Yüzde 30 ile İstanbul’un başkenti Ankara dünyadaki konutların en fazla değer kazandığı yer olarak söylenebilir. Daha sonra İzmir yüzde 29,4 ile 2, İstanbul yüzde 27,9 ile 3. sırada yer almıştır. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın arkasında yüksek enflasyon ve liradaki değer kaybı olduğuna da dikkat çekilmiştir. Ayrıca hazırlanan rapora göre ev fiyatlarındaki küresel olarak 2020’de ortalama yüzde 5,6 oranında arttığı bilinmektedir. Fiyatların en çok düştüğü kendisi Hindistan’ın dört büyük Metropol şehri olan Chennai olmuştur. Bu kenti yüzde 7,1 düşüş ile Dubai takip etmiştir. Arkasından yüzde 5,3 ile Pune gelmektedir.

Dünyada Konut Fiyatları Artış Yaşıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde konut fiyatlarına bakıldığında bostanda yüzde 11,4 oranında artış yaşandığı görülmektedir. Washington da yüzde 10,3 oranında artış yaşanmaktadır. Los Angeles’ta yüzde 9,9 oranında artış yaşanmaktadır. New York’ta yüzde 9,8 oranında artış yaşanmaktadır. Miami yüzde 9,2 oranında artış yaşanmaktadır. Son olarak San Francisco da %8,7 oranında fiyat artışı görülmektedir. Paris’te yüzde 7,7 oranında bir artış görülmüştür. Berlin’de yüzde 4,5 oranında bir artış görülmektedir. Londra’da yüzde 4,3 oranında bir artış yaşanırken Lizbon’da yüzde 0,9 Madrid’de ise 3,7 oranında bir düşüş görülmektedir. Asya da konut artışı olarak Seul 22,3 oranında bir konut fiyat artışı görülmektedir.

Türkiye’deki Konut Fiyatları Yıldan Yıla Artış Yaşıyor

Türkiye’nin konut artmasında enflasyondan kaynaklandığı ve liranın değerinin düştüğü nedeni olarak gösterilmektedir. Konut fiyatlarında 2021 Mart ayında bir önceki aya göre %2, 4 oranında bir artış yaşandığı da söylenmektedir. Aynı zamanda aydan aya hatta yıldan yıla bu artışlar görülmektedir.

Bu şekilde konut artışlarında aydan aya değişiklik göstererek fiyatlarda değişikliğin yaşandığı bilinmektedir. Aynı zamanda bu şekilde sizler konut fiyatlarını detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…