Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

Konut kredilerinde düşük faiz ve uzun vade bekleniyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yüzyılın sosyal konut projesinde tarih 13 Eylül” mesajı verdi. Bir süredir planlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin detayları bu tarihte paylaşılacak. Konu ile ilgili inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden açıklamalar gelmektedir. Bekaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu‘nun konu ile ilgili beklentileri haberin devamında yer almaktadır.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye genelinde de yaşanan inşaat sektöründeki durgunluk, devletin bu konuda çalışmalarını hızlandırmasına sebep oldu. Geçtiğimiz günlerde Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Eylül’de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin detaylarını açıklayacağını belirtti. Bu yapılan açıklamanın ardından inşaat sektörünün önde gelen isimleri de beklentilerini açıkladı.

Fikirlerini bildirenler arasında Bekaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu’da yer almaktadır. Karahasanoğlu, “TÜİK’e göre inşaat maliyet endeksi, haziran ayında mayıs ayına göre yüzde 3,47 arttı. Bu oran bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,87 arttı. Malzeme endeksi bir öndeki aya göre yüzde 4,16, işçilik endeksi yüzde 0,72 oranlarında artış kaydetti. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 130,59 arttı. Ek olarak işçilik endeksi de yüzde 45,67 oranında yükseldi. Bu rakamlar konut fiyatlarına doğrudan yansıyor. Geliri aynı oranlarda artmayan tüketiciler için konut almak imkansız hale geliyor. Bu durumda konut kredilerinde yeninden düzenleme yapılması gerekiyor” sözlerini kullandı.

Bekaş İnşaat yönetim kurulu başkanının açıklamaları

Bekaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu, konu ile ilgili açıklamalarında inşaat şirketlerinin yaşadığı sıkıntıları da değerlendirdi. İnşaat maliyetleri konut fiyatlarından fazla, ifadesini kullandı. Ayrıca, “Konut fiyatlarını konut üreticileri artırmıyor. TÜİK’in inşaat maliyet endeksleri takip edildiğinde konut fiyatlarının neden arttığı görülecektir. Örneğin; 1 milyon liraya mal olan bir konutu 1.2 milyon liraya sattığınızı düşünelim. Aynı özelliklerdeki konutu yeniden yapmaya kalktığımızda 1.2 milyon liraya yapamıyorsunuz. Maliyetler sürekli arttığı için aynı konutu belki 1.5 milyon liraya bile yapamayacaksınız. Bu durum, hem bizi hem tüketiciyi zorluyor. Yani konut fiyatları artışları genellikle konut maliyetlerinin altında kalıyor. Mesela dolara endeksli inşaat malzemelerini tekrar aynı fiyata alamıyorsunuz. Sektör bu handikabı yaşıyor. İnşaat maliyetleri konut fiyatlarından daha fazla. Satışlardan zarar eden şirketler var.” sözlerini kullandı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız