Kategoriler
Konut Kredisi

Konut kredisi faiz oranları düşecek mi?

Konut Kredisi faiz oranlarının yüzde 1,25 seviyelerinden başladığını belirten Turk Emlak Haber Ajansı, bu seviyelerin son zamanların en yüksek oranları olduğunu kaydetti.

Konut sektöründeki daralmayı araştıran Turk Emlak Haber Ajansı, geçen dönemde yüzde 0,79 faiz oranıyla konut satışlarında ciddi bir artış görüldüğünü belirtti. Haber Ajansı, “şimdiki konut kredi faizleri ile ev alma hayali kuran binlerce aile, kara kara düşünüyor.” sözlerini kaydetti.

Bankalar yapılandırmaya yanaşmıyor

Konut kredisi faiz oranları düştüğünde, bankaların yurttaşın önceden çektiği krediyi yapılandırmaya yanaşmadığını da ekleyen Turk Emlak Haber ajansı, “Konut sektörü açısından faizlerin düşmesi hayati bir önem arz ediyor. Faizlerin yükselmesi demek satışlarında bıçak gibi kesilmesi anlamına geliyor.” ifadelerini kaydetti.

Asgari ücretlinin ev sahibi olması imkânsız

Konut kredisi faiz oranlarına değinen Turk Emlak Haber Ajansı, asgari ücretle geçinen bir ailenin ev sahibi olmasının neredeyse imkânsız olduğunu ifade etti.

Haber Ajansı tarafından yapılan açıklamada “…200.000 TL konut kredisi kullanmak isteyen bir kişi, 120 ay boyunca yaklaşık 388.000 TL ödemek durumunda kalacak. Bu rakamlar bazı bankalarda, farklı faiz oranları ile daha da yükseliyor. Şu an bakıldığında, HSBC bankasından kullanılacak olan 200.000 TL’lik kredi, geri ödemesi ile toplam 463.000 TL’ye denk geliyor. Bu da yaklaşık 263.000 TL fazladan faiz demek oluyor.” ifadeleri kullanıldı.

Ucuz evlere dikkat

Turk Emlak Haber Ajansı tarafından açıklamada, büyükşehirlerdeki konut fiyatlarının 300 bin Türk lirası ile 350 bin Türk lirası arasında olduğu belirtilerek; çekilecek 200 bin liralık kredide bile yurttaşın peşinat ödeyip evi alabilmesi için birikiminin olması gerektiğini kaydetti.

Yüzde 1,25’li oranlarla 60 ay vadeli konut kredisi çekildiğinde faiz yüzünden ödenecek tutar, 286 bin liraya çıkarken açıklamada, ucuz gibi görünen evlerin pahalılaştığı belirtildi.

Yüzde 1,25 oranıyla 60 ay vadeli kredi çekildiğinde aylık ödenecek tutar, yaklaşık olarak 4 bin 750 Türk lirasına çıkıyor. Bir asgari ücretli, ev alma hayalini gerçekleştiremezken yapılan açıklamada “Her ne kadar Esenyurt gibi bölgelerde ucuza konut satılıyormuş gibi görünse de ev alacak kişilerin ucuz fiyatlı evler konusunda oldukça dikkatli olması gerekiyor.” denildi.

Konut kredisi faiz oranları düşecek mi?

Konut kredisindeki faiz oranlarını düşüren en önemli unsurun TCMB tarafından alınacak politika faizi kararının olduğu belirtildiği açıklamada; eylül ve kasım ayında 15’e kadar yükseltilen politika faizinin aralık ayında düşürülmesi beklenmediği kaydedildi.

Para Politikası Kurulundan faiz indirimi çıkmadığı sürece konut kredisindeki faiz oranlarının düşmesinin zor olduğunun ifade edildiği açıklamada; “Ancak bankalar kendi inisiyatifinde kredi kampanyaları düzenleyebilirler.” ifadesi eklendi.