Kategoriler
Konut Kredisi

Konut kredisi faizleri gittikçe artıyor mu?

Kamu bankalarında aylık yüzde 1,2-1,44 arasında farklılık gösteren oranlarda konut kredisi kullandırmaktadır. Ayrıca özel bankalarda yüzde 2.5-2.75 arasında kredi faizleri bulunmaktadır. Konut fiyatlarındaki hızlı artışlar dikkate alındığında kredi talebinin son derece gerilediği belirtilmektedir. Merkez Bankası’nın Eylül’den bu yana politika faizinde uyguladığı 500 baz puanlık indirim piyasa faizlerini etkilememiştir.

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre; ticari kredi faizlerinde rotatif kredilerde bankalar %46’ya dek faiz uygularken tüketici kredi faizleri de tam gaz artmaktadır. Bankaların yayımladıkları kredi faiz oranlarına göre ihtiyaç kredisi faiz oranları senelik yüzde 39’a kadar ulaşırken, konutta en düşük aylık faiz oranı yüzde 1,2’de oldu. Taşıt kredisi faizleri de artışta. Aylık yüzde 2.55’e erişen taşıt kredisi faizleriyle senelik faiz yüzde 30’u aştı.

Konut kredisi faizleri artış gösteriyor

Kredi faiz oranları kamu bankalarının Merkez Bankası’nın her politika faizi indiriminden sonra indirim yaptıkları bir ürün şeklinde dikkat çekmektedir. Kamu bankalarında aylık yüzde 1.2-1.44 arasında farklılık gösteren oranlarda konut kredisi kullandırmaktadır. Ayrıca özel bankalarda yüzde 2.5-2.75 arasında kredi faizleri bulunmaktadır. Kamu bankalarında en düşük senelik faiz oranı yüzde 14.4 olarak belirlenmektedir. Özel bankalarda ise konut kredisi faizleri yüzde 33’e kadar çıkmaktadır.

22 Kasım itibariyle konut kredi faiz oranları 1,75 düzeylerine çıktı

Yine 22 Kasım 2021’den bu yana kredi faiz oranları özel bankalarda yüzde 1.75 düzeylerinde oldu. 1 puanlık artış ortalama yüzde 40’ın üzerinde bir yükselişi ifade etmektedir. BDDK’nın haftalık verilerine göre 7 Ocak 2022 haftasından sonra kredi kapasitesinde yine Eylül 2021 başına göre %6,8 seviyesinde bir artış kaydedilirken haftalık büyüme %0,2 düzeyinde oldu. Konut fiyatlarındaki hızlı artışlar dikkate alındığında kredi isteğinin son derece azaldığı belirtilmektedir. BDDK verilerine göre konut kredisi kapasitesi 299 milyar 716 milyon TL dolaylarında seyretmektedir.

Kredi faizlerinin ileriki günlerde nasıl seyredeceği merak edilmektedir. Bankaların ihtiyaç kredisi için uyguladıkları aylık faiz oranı yüzde 1.55 ile yüzde 3.25 arasında değişmektedir. Bankaların ihtiyaç kredisi için müşterilerine verdiği en düşük faiz oranıyla senelik faiz %18,6’ya çıkmaktadır. En yüksek ise yüzde 39’a çıkmaktadır.

Diğer konut kredisi haberleri için tıklayınız…