Kategoriler
Konut Kredisi

Konut kredisi faizlerinde en güncel oranlar nelerdir?

Konut kredisi oranları, vatandaşların ev sahibi olabilmesi için belki de en önemli faktör. Çünkü kredi faizleri yükseldikçe, ev alımı daha da zorlaşıyor ve neredeyse imkansız hala geliyor. Birçok vatandaş, ev almaya karar verirken kredi oranlarını detaylı olarak araştırmak zorundadır. En güncel konut kredisi oranlarını sizler için derledik…

Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları

Özel bankaların sundukları oranlar değişkenlik gösterirken, devlet bankalarında konut kredisi faiz oranlarında belirgin bir değişim görünmüyor. Vakıfbank faiz oranlarını yüzde 1.49 olarak belirlerken, Halk Bankası ve Ziraat Bankası faiz oranları ise yüzde 1.50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca Halk Bankası ve Ziraat Bankası çekilen bu kredi ikinci defa çekiliyorsa, ikinci el ev alımlarına ise yüzde 1.65 faiz oranıyla kredi sağlanmaktadır.

Tüm konut alımlarında en düşük oranları

Vatandaşa sunulan en düşük oran Türkiye Finans Katılım Bankası tarafından (banka gayrimenkullerinden alınması şartıyla) belirlenmiştir. Bu oran;  0.69 ve yüzde 0.79 olarak açıklanmıştır.

Özel bankalarda en düşük kredi oranı

Standart kredi oranlarında en düşük banka ise; ING Bank tarafından 1.36 olarak sunulmaktadır. ING Bank’ın hemen ardındaki ikinci en düşük kredi sunan özel banka ise; 1.39 oranla Akbank olmaktadır. Bu iki bankayı 1.60 oranla takip eden banka ise; Türkiye İş Bankası’dır.

Konut kredisi ne kadar kullanılabilir?

Konut kredisinin tutarı; krediyi kullanacak kişinin kredi puanı ve kredi kullanılacak evin değeri ile doğrudan orantılıdır. Çünkü bu kredi uzun yıllara bölünerek  vadelendirilebilmekte ve dolayısıyla bu detay da kredinin ödenmemesi ihtimalini zayıflatmaktadır. Ayrıca yine krediyi kullanacak kişinin belgelenebilir aylık gelir miktarı da kredi miktarının belirlenmesinde son derece önemlidir. Bankalar, kredi verirken kredi kullanılacak konutun değerinin %80’i kadar kredi çıkartmaktadır. Kalan yüzde 20’lik kısım ise, konut alımında peşin olarak ödenmesi gereken tutardır. Ayrıca konut sahibi, kredisini kullanırken aylık gelir miktarının en fazla %70’i kadar ödeme yapabilmektedir. Örneğin; aylık 10.000 TL geliri olan bir konut sahibi, en fazla aylık 7000 TL kadar kredi ödeyebilir. Tüm bu şartlar karşılandığında konuta banka tarafından kredi çıkmakta ve satış işlemleri de başlamaktadır.