Kategoriler
Konut Kredisi Manşet

Konut kredisinde ödenecek peşinat yüzde 10’a düşürüldü

Salgına ilişkin tedbirler kapsamında konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşlar için de düzenlemeler yapıldı. Konut kredileri için kredi kullanım oranı artırıldı.

Değeri 500 bin liranın altında olan evler için kredilendirme oranı konut değerinin yüzde 90’ına çıkarıldı. Buna göre, kullanılan konut kredilerinde verilecek asgari peşinat oranı yüzde 10 seviyesine düşürülürken kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a yükseltildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik çaptaki olumsuz etkisini önlemek amacıyla “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Çankaya Köşkü’nde kamuoyuna konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiyle ilgili 19 adet tedbiri duyurdu.

Ev sahibi olmak isteyen yurttaşlar belli peşinatı ödemek kaydıyla konut fiyatının yüzde 90’ını kredi olarak çekebilecek. Buna göre 500 bin liralık ev almak isteyen ve 50 bin liralık peşinat ödeme imkânına sahip olan alıcı, konut fiyatının 450 bin lirasını kredi olarak alabilecek.

Ekonomik İstikrar Planı‘ndan önce ev almak isteyen vatandaşlar, ev değerinin yüzde 80’ini kredi olarak çekebiliyordu. Bu yurttaşın ev için ödemesi gereken peşinat oranı ise yüzde 20 seviyesindeydi.

Konaklama vergisi ertelendi

İstikrar paketindeki karara göre kasım ayına kadar konaklama vergisi alınmayacak. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerinin nisan, mayıs ve haziran aylarına ilişkin ödemeleri 6 ay ileriye alındı.

İç hava yolu taşımacılığında uygulanan KDV, 3 ay süreyle yüzde 18 oranından yüzde 1 oranına düşürüldü. 

Firmalara finansman desteği

Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı‘nın ardından basına ve halka açıklamalarda bulunan Recep Tayyip ErdoğanKovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.” sözlerini kaydetti.

İhracattaki yavaşlamayı geçici olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan kapasite kullanım oranlarının korunması için ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceklerini duyurdu.

Esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan borçlar ertelendi

Erdoğan “Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, nisan, mayıs ve haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.” dedi.